Krögardrömmen lever – nu tar hon över "Alla tiders"

NÀr Mia Flygare förvandlar "Alla tiders" till "Mias bistro" Àr det mörka fÀrger och kristallkronor som gÀller. "Jag Àr sÄ taggad pÄ premiÀren", sÀger hon som stÄr mitt i renoveringen med tre veckor kvar till portarna öppnas.

Fredag den trettonde slÄs portarna upp, dÄ blir "Alla tiders" "Mias bistro" och gÄr frÄn nuvarande 50-60-talsstil till mer 1920-tal och kristallkronor. "Jag Àr sÄ taggad" sÀger nya Àgaren Mia Flygare.

Fredag den trettonde slÄs portarna upp, dÄ blir "Alla tiders" "Mias bistro" och gÄr frÄn nuvarande 50-60-talsstil till mer 1920-tal och kristallkronor. "Jag Àr sÄ taggad" sÀger nya Àgaren Mia Flygare.

Foto: Karin Karlsson

GĂ€llivare2023-09-22 09:00

Mia Flygare, 39, ville tillsammans med sin partner Jonas köpa restaurangen "Alla tiders" redan för ett par Är sedan, men dÄ var sÀljarna och de inte överens om priset. Nu i juli blev det dock affÀr, och den 13 oktober öppnar "Mias bistro".

Mia Àr den som hÄller i trÄdarna, Jonas Àr med som bland annat ljudkunnig och ordningsvakt.

– Men i dag skickade jag ut honom i Ă€lgskogen. Han var mest i vĂ€gen hĂ€r kĂ€nde jag, skrattar Mia.

Hon och han har drivit restaurang tidigare i GÀllivare. DÄ var det lunchservering och catering pÄ agendan.

– Men nĂ€r coviden kom, och alla bokningar med bröllop och sĂ„nt försvann blev vi tvungna att stĂ€nga. Det var nog rĂ€tt beslut att lĂ€gga ner medan vi var hyfsat pĂ„ topp, för att bevara vĂ„rt rykte och namn tĂ€nker jag.

Den 25 september 2020 serverades den sista lunchen pĂ„ förra stĂ€llet. Nu, nĂ€ra pĂ„ dagen tre Ă„r senare, öppnar det nya. Detta i klassiska "Alla tiders" som haft samma Ă€gare i 35 Ă„r. 

Lokalerna Àr i förvandling och kommer gÄ frÄn 50-60-talsstil till sÄ kallad art déco, en formgivningsstil frÄn tiden mellan 1920 till början av andra vÀrldskriget. Den stötte Mia pÄ för över 20 Är sedan pÄ en pastarestaurang i Stockholm.

– Jag föll redan dĂ„, och nu formar vi de 200 kvadrat vi har hĂ€r utifrĂ„n den stilen. Det blir kristallkronor, kristallglas och fina viner. Det blir ĂĄ la carte istĂ€llet för barbestĂ€llning. Lugna fĂ€rger och mjuk stĂ€mning sĂ„ att man inte slĂ€nger i sig maten. Schyssta stolar att sitta pĂ„, som Ă€ndĂ„ kĂ€nns tidsenliga. Att vĂ€lja vattenkaraffer tog sin tid och slutade med att jag hittade whiskykaraffer som jag kommer ha till vattnet. Det Ă€r mycket psykologi i det hela, att fĂ„ till rĂ€tt kĂ€nsla och helhet, menar Mia Flygare.

I byggnaden dÀr förra Àgarna till en början öppnade butik 1988, dÀrefter drev café och butik dÀr för att de sista 15 Ären driva nattklubb pÄ stÀllet blir det nu alltsÄ bistro, och detta i en tid som kÀnns helt rimlig driva företag i anser Mia.

– Det Ă€r rena klondike hĂ€r uppe. Vi mĂ€rker nog inte av inflationen pĂ„ samma sĂ€tt som södra Sverige gör, sĂ€ger hon som kommer driva bistron med fyra anstĂ€llda inklusive henne sjĂ€lv, plus tvĂ„ kockar samt extrapersonal.

– Det Ă€r hĂ€rligt att krögardrömmen lever vidare. Vi vill ju det hĂ€r och har faktiskt pĂ„ gĂ„ng en till restaurang hĂ€r. Hemlig Ă€n sĂ„ lĂ€nge. Men vi lĂ€gger in en högre vĂ€xel nu, helt klart. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!