Bertil Holmgren har tagit en paus i gräsklippningen och pekar ut mot en äng på andra sidan vägen. Det är en tom tomt som någon kan bygga på.
– Vår tanke är att byn ska få in familjer, säger han och berättar att han först har frågat sina barn om det är okej att sälja tomten.
Men barnen vill inte flytta till Nattavaara just nu. Någon annan kan få bo där med utsikt över skogarna och byn.
Inflyttning
Vem någon annan är får kanske Susanne Krook svar på under året. Hon är projektledare för ett projekt som handlar om att få inflyttning och service till byarna, och har hjälpt till att ordna husköp i Nattavaara till familjer som kommer från Holland. Och hon tror att det kommer att bli ännu mer inflyttning till byn.
– Jag tror att intresset är jättestort, säger hon.
Det hon skulle önska är att fler vill hyra ut sina hus, även om de inte är beredda att sälja.
– Det är många som sitter på jättefina hus men de bor inte här. De har en dröm om att deras barn eller barnbarn ska vilja bo där.
Hinner inte ikapp
Susanne Krook säger att Gällivare kommun har stort intresse av att få människor att vilja bo ute i byarna när de har svårt att få tag i bostad inne i samhället. Det skulle göra det mindre vanligt att de pendlar till kommunen men bor och betalar skatt någon annanstans.
– Kommunen river och bygger hela tiden i och med samhällsomvandlingen. Men det är alltid ett litet minus. Man hinner inte ikapp med bostäder.
Dessutom påpekar hon att det är dyrt med boende i centrala Gällivare, men billigare på landsbygden.
Servicepunkter
Men enligt Susanne Krook är det inte bara att peka på låga huspriser och naturnära lägen och förvänta sig att flyttlassen ska rulla in.
– Man kräver vissa saker i dagens samhälle. Man vill ha bredband, affär, apotek och kanske post och systembolag, säger hon.
Därför satsar den ekonomiska föreningen som finns i Nattavaara på att få i gång två servicepunkter med den här typen av tjänster. Servicepunkterna finns i byastugan och i den nyöppnade affären i byn.