– Går det inte med en sak så måste man ju pröva något nytt, säger Bo Carlsson i byn Hakkas.
Han har varit engagerad i landsbygdsrådet ända sedan det startade 1995. Idag är han en av bara tre styrelsemedlemmar som kvarstår efter det senaste årsmötet. Till det årsmötet hade inte valberedningen lyckats hitta tillräckligt med intresse för att rådet skulle kunna fortsätta sin verksamhet, och nu ska organisationen göras om från grunden.
Utgår från bygderna
Nu under sommaren lägger Bo Carlsson sitt engagemang på det som händer i den egna byn. Som nu, när han tidigt på morgonen står i bygdegården och bakar mjukkakor för försäljning tillsammans med några andra morgonpigga Hakkasbor. När han knådat ihop de sista bitarna i den första omgången deg och lagt smör i kastullen med nytt degspad, så berättar han mer om rekonstruktionen av landsbygdsrådet.
– Det är tänkt att varje bygd ska utse en ordinarie ledamot och en ersättare, säger han och menar att landsbygdrådet i fortsättningen ska utgå från de sex bygder med kärnbyar som utsetts i kommunen.
Men det arbetet tror han kommer i gång först till hösten.
– Vi skulle förvarna bygderna om det innan semestern men det har vi inte hunnit.
Verksamhet försvinner
I landsbygdsrådets tidigare form fanns ett kontor inne i centrala Gällivare intill kommunhuset. Det fanns en person anställd och rådet kunde driva egna projekt. Under en period ordnades också stormöten i byarna dit den som ville kunde komma och ta upp sina frågor och önskemål.
– Det är synd att den verksamheten försvinner men vi kanske får något annat i stället, säger Bo Carlsson.
Nu ska det i stället bli tre till fyra möten mellan landsbygdsrådet och kommunen varje år. Det nya landsbygdsrådet följer en modell som finns i Bodens kommun.
Intresset i byarna
Vad är det då som får Bo Carlsson att tro på att det finns förutsättningar för att skapa ett nytt landsbygdsråd när det gamla lagts ner på grund av bristande intresse?
Som svar på det hänvisar han till det arbete som lagts ner ute i byarna för att ta fram de lokala översiktsplaner för varje bygd som kommunen just nu jobbar med.
– Det var ett väldigt intresse, säger han och utvecklar resonemanget samtidigt som de andra packar ihop den första omgången mjukkakor i lagom stora påsar för att frysa in.
– Eftersom byarna har varit så aktiva när de tagit fram de lokala översiktsplanerna så borde det väl inte vara så svårt att få fram en ordinarie och en ersättare som kan vara engagerade i tre till fyra dagar om året.