Många slöt upp för gruvarbetarna

Manifestation avslutades med en tyst minut för de som förlorat livet på jobbet. "Jag är stolt över våra medlemmar som arrangerat den här manifestationen", sa Gruvfyrans ordförande Tomas Larsson.

Bror Wennström.

Bror Wennström.

Foto: Monica Olofsson

GÄLLIVARE2019-01-03 20:56

Drygt 200 personer deltog i manifestationen i centrala Gällivare under torsdagskvällen. Det var Gruvfyrans medlemmar som arrangerade manifestationen mot personalflytten i Vitåfors. 47 tjänster berörs då LKAB vill lägga ut delar av rasproduktionen på entreprenad, något som oroar gruvfackets medlemmar.

– Vi i styrelsen står bakom våra medlemmar, sa Gruvfyrans ordförande Tomas Larsson.

En av talarna var Bror Wennström, lokalpolitiker (Mav) och tidigare gruvarbetare som drog paralleller till den stora gruvstrejken 1969.

– Den utlösande faktorn för gruvstrejken var den trakassering som vi anställda var utsatta för. Det var en stor övertalighet i LKAB. Vi var drygt 4000 anställda då, jämfört med dagens cirka 1000. Man ville bli av med övertaligheten genom trakasserier, precis som man gör nu, sa Bror Wennström.

Poeten David Väyrynen läste två brev från fackmedlemmar som gav sin syn på arbetsförhållanden i gruvan: "Vi har klarat vårt arbete galant under så lång tid, man kanske borde fungera på vad som inte fungerar... Vi känner oss behandlade som forntidens slavar." "Det är ett stort slag mot hela kommunen, kommer dessa (entreprenörer) att betala en enda krona till vår kommun? Det kan vara en start mot något som slår hårt mot hela orten" stod i breven som David Väyrynen läste upp.

Sista talaren var Evelina Markström som förlorade sin syster Julia Markström i en arbetsplatsolycka i Svappavaara i somras.

– Ingenting jag kan göra kan ge mig min syster tillbaka, istället ska jag göra allt som min ork och inspiration räcker till för att ingen annan ska riskera sin hälsa för jobbet. Ingen lönsamhet i världen får gå före vår hälsa och vårt välbefinnande, sa Evelina Markström.

Gruvarbetarna får stöd från många i samhället, en av dem är malmbergsbon Thage Johansson.

– Jag ser det som i ett led i samhällsomvandlingen. Vi måste få ha kvar vårt samhälle och våra arbetare så vi inte förlorar skatteunderlag, sa han.

Sverigedemokraternas Eric Palmqvist var en av de som kom för att lyssna på vad talarna hade att säga.

– Som kommun- och riksdagspolitiker tycker jag att det är viktigt att komma och lyssna. Jag har jobbat under jord i tio år och känner till miljön. Jag förstår deras oro, det är viktigt att lyssna in alla parter, sa Eric Palmqvist.

Detta har hänt:

LKAB vill lägga ut delar av rasproduktionen på entreprenad, vilket berör 47 tjänster. Anledningen till beskedet är stora produktionsförluster i Malmbergsgruvan under 2017 och de första tre kvartalen 2018 som kan kopplas till försämrad produktivitet i rasproduktionen. Gruvarbetarna menar att förutsättningarna ändrats, som att hastigheten på vägarna har sänkts, bemanningen minskats och på grund av driftstörningar. Förhandlingarna mellan parterna sker nu på central nivå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om