– Det är fortfarande mycket övertidsarbete. Många vet inte ens om de får gå hem efter sitt pass eller måste stanna kvar, säger Marita Eriksson, huvudskyddsombud och sektionsordförande för Kommunal i Gällivare.
Problemen är fortfarande tydliga, även om vissa förbättringar skett, menar hon.
– Antalet felaktiga timmar har minskat, men vi ser att det fortgår. Vi har redan börjat titta på 2024 och vet att det finns övertid även där.
Totalt handlar det om 48 anställda inom socialförvaltningen som under 2023 jobbat mer övertid än lagen tillåter.
Flera har överskridit både den årliga gränsen på 200 timmar övertid och den månatliga maxgränsen på 50 timmar.
Sammanlagt rör det sig om 917 övertidstimmar som kommunen inte haft rätt att ta ut.
Fackförbundet Kommunal har anmält kommunen till Arbetsmiljöverket. Utredningen pågår fortfarande, men myndigheten har redan slagit fast att lagen brutits.
Tidigare har socialförvaltningen förklarat övertidsbergen med personalbrist, sjukfrånvaro och pandemins efterverkningar. Men redan efter första ärendet slog Arbetsmiljöverket fast att det inte räcker – lagen är tydlig, och undantag kräver särskilt stöd.
Arbetsmiljöverkets riktlinjer är tydliga: en sanktionsavgift ska utfalla oavsett om kommunen brutit mot lagen medvetet eller ej.
– Det står klart att sanktionsavgifter ska utfalla oavsett om det är uppsåtligt eller inte, säger Marita Eriksson.
Under 2021 tvingades kommunen betala 923 000 kronor i sanktionsavgift efter att 25 personer jobbat totalt nästan 2 000 timmar mer än tillåtet. 2022 kom ytterligare en anmälan – minst 60 anställda hade överskridit gränserna. Det ärendet är nu avslutat, enligt Kommunal.
Kommunens personalchef Anna Johansson Miettinen kallar situationen för ett misslyckande:
– Ett år, okej. Men två och tre år – nej. Det här är inte acceptabelt. Vi kan inte hålla på så här.
Hon betonar vikten av vila och återhämtning:
– Vi behöver ha kontroll på vår personal. Det handlar också om att de ska få sin vila.
För att komma till rätta med problemen har kommunen enligt Johansson Miettinen bland annat ökat utbildningsinsatserna, infört tydligare regler för bisysslor och arbetar med att förbättra systemstödet för cheferna.
– Men om jag ska vara riktigt ärlig så har vi mycket att jobba med för att bli en bättre arbetsgivare, säger hon.
Samtidigt uppger medlemmarna i Kommunal att det blivit vanligare med beordrad övertid – vilket skapar stress, ohälsa och en känsla av att aldrig kunna vara riktigt ledig.
– Det är osäkerheten. Jag vet aldrig om jag får gå hem när jag ska. Och säger jag att jag inte orkar, men chefen ändå beordrar mig, då måste jag gå. Det här leder till sjukdomar, säger Marita Eriksson.
Enligt Marita Eriksson finns även ett växande missnöje med schemaläggningen, där medarbetarnas möjlighet att påverka sina arbetstider har minskat.
–Tidigare kunde vi påverka våra scheman. Nu styr arbetsgivaren dem helt. Det känns som att man förlorat kontrollen över sitt eget liv, säger hon.
– Man måste börja se individen bakom varje schemarad. Då får man personal att stanna – och bättre ekonomi på köpet, tillägger hon.
Vi har även sökt tillförordnad socialchef Nasiha Hidic för en kommentar, men hon har avböjt och hänvisat till kommundirektören.