Mindre acceptans för utsläpp i framtiden

Gruvindustrin har blivit bättre på att följa hur mycket av de små och farliga partiklarna den släpper ut, enligt miljöingenjören David Berggård på Länsstyrelsen i Norrbotten.
Men han säger också att miljökraven kommer att öka ytterligare i framtiden.

David Berggård.FOTO: Marie Ridderström

David Berggård.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

Gällivare2013-06-27 08:57

– Medvetenheten har ökat väsentligt. Från att ett antal år tillbaka ha haft en vag bild av PM10 har man idag en ganska god bild, säger David Berggård.

Han menar att det kan ha att göra med att företagen har varit inne i processer för att få nya tillstånd att driva och utveckla sin verksamhet. Och eftersom nya EU-direktiv med hårdare miljökrav har börjat användas i Sverige sen det var aktuellt med de senaste tillståndsprocesserna, så har företagen varit tvungna att bättra på sitt miljöarbete för att få nya tillstånd.

Kraven ger förändringar

Som exempel på hur de hälsofarliga partiklarna PM10 har spelat in under en tillståndsprocess berättar David Berggård om när Boliden ville bygga på sandmagasinets dammar vid gruvan i Aitik 2005. Då fick de inte tillstånd att bygga så högt de ville eftersom de inte hade tillräckligt bra mätningar av partikelutsläppen.

Det är sådana saker som gör att företagen har börjat satsa mer både på att mäta utsläpp och att minska dem, enligt David Berggård.

– Det här är inte något som de har gjort för att det är kul utan för att man har ställt krav på dem.

Till exempel tycker han att LKAB:s gruva i Malmberget har kommit ganska långt när det gäller system för rening av utsläpp.

– Man har förhållandevis långtgående krav i tillstånden nu på att införa rening. Jag tror att det är det mest långtgående reningen som man kan hitta hittills, säger han.

Attitydförändring

Men David Berggård säger också att företagen alltid kan göra mer för att hålla nere utsläppen.

– Många gånger är verksamheterna föränderliga. På ett ställe där man inte var för några år sen kanske man till exempel placerar ett gråbergsupplag. Det här innebär att de skyddsåtgärder man gör också måste vara föränderliga.

Länsstyrelsen har tillsynsansvaret för gruvorna och deras miljöpåverkan. Och redan nu säger David Berggård att det kommer ett nytt EU-direktiv till hösten som föreslår ytterligare skärpningar av bland annat stoftutsläpp.

Men det är inte bara myndigheter som ställer krav genom lagar, förordningar och direktiv. Han menar att det också har skett en förändring i attityden kring hur mycket den som bor nära en större industri ska behöva tåla i form av utsläpp.

– Allmänhetens miljömedvetenhet har ökat stadigt i takt med att vi har en ökande teknisk utveckling. Man accepterar inte samma typ av miljöpåverkan som för till exempel tio år sen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om