I en vecka har Gällivares nya skolchef Peter Ohlsson vandrat i kommunens korridorer.
– Det är en utmanande situation som jag kände till sedan tidigare så det var inget som kom som någon överraskning, säger han om läget.
Han är utbildad lärare och i bagaget har han tio år som skolchef för Nya läroverket i Luleå och dessförinnan åtta år som rektor inom samma privata skolkoncern.
– Jag flyttade från Gällivare till Umeå för 29 år sen, där utbildade jag mig till lärare och sen blev jag kvar där ett par år innan jag fick chansen att flytta upp till Luleå där jag blivit kvar tills nu, säger han.
Skolchefsuppdraget i Gällivare är något större än de skolchefsuppdrag han tidigare haft. I Gällivare ansvarar Peter Ohlsson för 1700 elever på nio skolor mot tidigare drygt 900 elever på tre skolor.
– Jag vill vara närvarande i mitt ledarskap, men här i Gällivare är det också längre till verksamheterna när vi har skolor i Hakkas, Tjautjas och Puoltikasvaara.
Han förklarar att han kommer ta med sig sin grundsyn i hur det är att verka i skolans värld och vara öppen, inlyssnande och accepterande.
Under den första tiden i Gällivare kommer Ohlsson att vara inkvarterad i kommunens tillfälliga boende för personal, i väntan på att få en lägenhet via förturskön hos det kommunala fastighetsbolaget. Peter Ohlssons fru, som är rektor på en skolan i Luleå, och hans dotter stannar tillsvidare kvar i Luleå. I den nya hemkommunen har han sin son med sambo och även sina egna föräldrar.
– De börjar bli till åren så det känns bra att finnas nära dem men det blir nog en del pendling här i början, säger han.
Trots att han bara varit en dryg vecka i tjänst har det hunnit bli flera besök till Sjöparksskolan. Besöken kommer i ljuset av att Skolinspektionen i februari beslutade att tillsätta särskilda rådgivare för att styra upp skolans verksamhet. En åtgärd som endast använts en gång tidigare, vilket gjorde att beskedet blev en riksnyhet.
Peter Ohlsson började sin tjänst samma dag som de särskilda rådgivarna från Skolinspektionen anlände för att påbörja uppdraget. Skolan har i en granskning av Skolinspektionen fått kritik på fem huvudpunkter – undervisning och undervisningstid, mottagande av nyanlända, särskilt stöd, studiero och trygghet samt frånvaro.
– Rådgivarna har börjat att skaffa sig en lägesbild över situationen på skolan och har börjat med att informera förvaltning, skolpersonal och vårdnadshavare. Enligt planen förväntas det finnas en klar lägesbild runt påsk.
Den nya skolchefen tror att det är möjligt att lösa fyra av de fem punkterna. Det som kan komma ta längre tid är undervisning och undervisningstid.
– Det är utbildad personal, vi behöver få 100 procent behörighet på skolan. Då kommer undervisningen och undervisningstiden också att öka, säger han.
Vid Nya läroverket där han tidigare var verksam, var koncernens skolor kända för att ha hög behörighet hos sin personal.
– Vi var 100-procentiga, till och med våra vikarier var utbildade, säger Peter Ohlsson.
Det målet är svårt att nå i Gällivare menar han, och det handlar om hur samhället utvecklats sedan han var han själv gick på Gunillaskolan, under 80-talet, i Malmberget.
– Min killgissning är att det var där någonstans i slutet på 60-talet när Gällivare var som störst. Då var alla fastanställda hos gruvbolaget och man hade en sambo eller partner som jobbade i offentlig sektor. Efter det blev det fler och fler underleverantörer till industrin vilket lett till mer fly-in fly-out.
Peter Ohlsson tror att förändringen innebar att kommunen fick minskade skatteintäkter och färre personer att rekrytera till den offentliga sektorn då de tillfälliga arbetarnas familjer är bosatta i en annan kommun.
– Det är det som vi har börjat märka av på riktigt nu i skolan och i behörigheten hos personal. Det är en bild som vi även delar med Kiruna där de har en liknade problematik, säger han.
Han menar att det idag inte råder samma förutsättningar att bedriva skolverksamhet i Sverige rent generellt och i synnerhet just i Malmfälten.
– Det är bra att staten går in och styr upp med rådgivarna, men som kommunalråden skrev i sin debattartikel så måste vi få tillbaka mer till kommunerna med tanke på det värde som lämnar.