I slutet av april förra året invigdes nordens modernaste äldreboende, Forsgläntan, som ersatte Lövberga och Gunillahem. Men Forsgläntan har dragits med såväl tekniska problem som arbetsmiljöproblem. Ett nytt schemasystem infördes som bland annat innebar att personalen har sexveckorsschema och inte kan planera med framförhållning. Arbetsmiljöverket konstaterade en rad brister vid inspektioner vid fyra tillfällen under november förra året och kräver förbättringar inom arbetsmiljöarbetet. Annars riskerar verksamheten föreläggande eller förbud. Inspektionen var välkommen då socialnämnden varit medveten om flera av bristerna, enligt nämndens ordförande Iris Dimitri (V):
– Vi backar lite i förändringsarbetet vad gäller schemaläggningen. Det har skapat en hel del missnöje bland personalen. Vi har uppmärksammat att det inte fungerar med schemaläggningen. Det är viktigt att man som arbetstagare kan vara med och kontrollera arbetstid och fritid och att det ger tid för återhämtning, annars kan det skapa ohälsa hos personalen, säger hon.
Det är inte hela projektet som ska rivas upp utan delar av det. Den som handlar om schemaläggning, integrerad natt – det vill säga arbetsscheman bestående av både dag- och nattpass– och sexveckorsperioder. Personalen anser att det är stressigt att planera arbetstiden då det tar tid från omsorgstagarna och att schemat planeras endast sex veckor framåt i tiden.
Marina Eriksson (M) är vice ordförande i socialnämnden. Hon säger att projektet med integrerad natt har gjort att personalen valt att gå till andra enheter.
– Vi byggde nordens modernaste äldreboende och då valde personalen att inte stanna kvar. Det är klart att det har varit en stor oro för oss i nämnden, vi har inga vikarier. Vi kan inte vänta längre, då har vi kanske ingen personal, säger hon.
– Man har gjort en arbetsmiljökartläggning på Forsgläntan och utifrån vad den visar får vi planera framåt. Trivs våra anställda får våra äldre en bra vård. Det är vårt ansvar, säger Marina Eriksson.
Fackförbundet Kommunal välkomnar ändringarna men har inte fått någon information om vad arbetsgivaren tänker göra.
– Det känns bra att de kommit fram till att något måste göras. Schemaläggningen och arbetstiderna har gjort att våra medlemmar inte mår bra. Många har gått till landstinget men det är klart att om man får bra villkor och en bra arbetsmiljö så kanske man ger kommunen en chans till, säger Marita Nilsson-Eriksson, huvudskyddsombud på Kommunal.