Under vintern har det inte synts mycket aktivitet på byggarbetsplatsen, något som väckt frågor bland gällivarebor. Men enligt Erika Oskarsson Mäki, projektchef på samhällsbyggnads- och teknikförvaltningen i Gällivare kommun, har arbetet fortsatt bakom kulisserna.
– Det händer jättemycket, men inte fysiskt ute på plats just nu. Vi jobbar för fullt med planering för ett fortsatt arbete i samverkan med SSEA, säger Erika Oskarsson Mäki.
Tidplanen ligger fast: huset ska stå klart under tredje kvartalet 2028. Under sommaren och hösten i år väntas fler synliga delar av byggnaden börja ta form.
Sedan december arbetar kommunen i ett samverkansavtal med entreprenören SSEA för den fjärde och sista etappen. Projektet är just nu i sin första fas, där man planerar och samordnar inför byggmoment som kräver barmark. Under våren ska byggkranen monteras upp igen, och en större betongvägg ovan mark gjutas – ett av de första synliga stegen mot nästa byggfas. Kranen nedmonterades av säkerhetsskäl i höstas, men har förvarats på arbetsplatsen under vintern för att undvika kostsamma transporter.
– Det blev mer fördelaktigt att låta den vara kvar, säger Erika Oskarsson Mäki.
Under våren pågår även arbete med bygghandlingar, kalkyler och förberedelser inför politiska beslut som väntas tas under hösten. Då kan nästa fas i byggprojektet få klartecken.
Samtidigt pågår ett internt arbete med att planera hur huset ska användas. Kommunens egna verksamheter – som bad, bibliotek, sporthall och administration – ska flytta in. Andra delar, som biograf, kulturscener, replokaler och skapandeverkstäder, planeras för externa aktörer. Huset ska vara en mötesplats för alla menar Erika Oskarsson Mäki.
– Verksamheten har nu gått ut brett till föreningar och andra aktörer för att få in synpunkter. Vi jobbar samtidigt internt med hur denna process ska fortsätta framåt. Det är ett brett spektrum av verksamheter som ska in.
Kommunen är öppen för att ta emot synpunkter redan nu, och hoppas engagera så många som möjligt i det fortsatta arbetet.
– Har man idéer eller frågor så får man gärna höra av sig. Det är viktigt att huset faktiskt blir använt som det är tänkt, att alla i kommunen kan hitta sin plats i huset inom det man tycker är värdefullt och intressant. För utan människorna i huset så är det faktiskt inget liv, säger Erika Oskarsson Mäki.