– Vi anser att det är viktigast att prioritera förskola, skola, vård och omsorg men man prioriterar inte så från den styrande majoriteten. Ett konkret exempel är just modulerna på Tallbacka, säger Birgitta Larsson.
Kommunstyrelsen beslutade i september 2016 att godkänna program och investeringsbudget för en ny förskola på mellanområdet. Tallbacka förskola hade det högsta söktrycket inför höstterminen 2016 och inför höstterminen 2017 var söktrycket fortsatt högt till Tallbacka men även till alla förskolor i Gällivare tätort samt Myrans förskola i Koskullskulle.
Kommunstyrelsens samhällsplaneringsutskott beslutade i november förra året att återremittera ärendet. En utredning av barn-, utbildning- och kulturförvaltningen visade ett behov av fyra avdelningar vid Tallbackaskolan och att en centrumnära avdelning placeras på Hedens förskola.
Men att istället göra fyra avdelningar istället för fem som först planerat är inte rätt väg att gå, menar Socialdemokraterna.
– Vi hade scenariodagar i januari och det stod klart att största trycket är på Tallbacka. Här har man gjort projektering på en jättefin byggnad men så säger man att det är för dyrt och vill göra moduler istället, säger Birgitta Larsson.
– Vi yrkade även på att den färdigprojekterade pedagogiska förskolan förläggs på Repisvaara. Det avslogs av majoriteten, säger Birgitta Larsson.
Socialdemokraterna anser det bekymmersamt och hävdar att majoritetens ekonomiska intressen och prioriteringar sätter stopp för den pedagogiskt framtagna förskolan på Tallbacka.
Något som Henrik Ölvebo (MP) tillbakavisar.
– Det är extremt populistiska formuleringar som inte överensstämmer med verkligheten. Det är inte sämre kvalité för att man pratar om moduler, det är inte de klassiska entreprenörsbyggnaderna, säger Henrik Ölvebo.
Han pekar på vikten av att ha en bra inre verksamhet.
– Det finns inget som säger att det är en opedagogisk verksamhet bara för att man gör en annan lösning, säger han.
Anledningen till förändringen av förskolan på Tallbacka säger han beror på att kostnaderna blev för höga och att behovet har ändrats sedan första beslutet togs.
– Det är rent felaktigt att säga att vi inte satsar på skolan. Kommunen har aldrig satsat så mycket på skolan som nu, säger Henrik Ölvebo och nämner ombyggnationer av Hedskolan, Sjöparksskolan och uppfräschningar av skolgårdar.