– Det här är en viktig fråga och och nu har vi fått igång en process efter en lång rad möten. Aktörerna är överens om att arbeta för en bättre fart och ett bättre driv i samhällsomvandlingen. Det har varit lite hinder på vägen som gjort att det tagit längre tid och inte gått så fort som det borde, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP).
Avsiktsförklaringen ska bland annat leda till utveckling av ny kunskap som skapar långsiktig nytta för svenskt samhällsbyggande i stort.
– Det är ganska tunga aktörer som är med och som säger att de är villiga att driva det här projektet. Det har funnit en osäkerhet bland aktörerna i hur långsiktigt det är men i Kirunas fall handlar det inte bara om centrum utan om ganska mycket mer som måste göras och byggas under ganska lång tid. Det är ett långsiktigt projekt under många år framöver, säger Peter Eriksson.
– Syftet är att säkra att det finns tillräckligt stor byggkapacitet i Malmfälten för att kunna genomföra stadsflyttarna och skapa intresse för byggare. Man ska ta fram framtidens boende här och öppna möjligheter att testa nya byggmetoder i byggprocessen, säger Gällivares kommunalråd Lars Alriksson (M).
– Nu börjar stat och regering förstå att det behövs särskild behandling av Malmfälten för att klara av de stora åtaganden som finns. Man ser nu ett kvitto på den här insikten, säger Lars Alriksson och syftar också till beskedet som finansminister Magdalena Andersson (S) lämnade häromdagen, nämligen att de som säljer sin bostadsrätt eller villa på grund av stadsomvandlingen i Kiruna och Malmberget inte behöver reavinstskatta på sju år.
– Det här är bra för oss , det byggs i hela landet och vi konkurrera med samma byggare. Det här visar att vi finns och behöver dem hit upp, säger Gällivares andra kommunalråd Jeanette Wäppling (V).