Den svenska läkarutbildningen blir mer lik sina motsvarigheter i övriga Europa när förändringarna träder i kraft den 1 juli 2020. AT tas bort för att ersättas av en bastjänstgöring (BT), som blir den första delen av specialisttjänstgöringen. Beslutet innebär att läkarutbildningen förlängs från fem och ett halvt till sex år och att läkarlegitimation utfärdas vid examen. I dag får läkare sin legitimation först efter att de genomfört AT.
Tanken med förslaget är bland annat att vägen till att bli färdig specialist ska gå betydligt snabbare. Detta sker exempelvis genom att man inte ska behöva vänta på en AT-plats – vilket idag kan ta upp till cirka två år – utan snabbare kunna få en BT.
Förändring kan öka antalet specialister men riskerar att försämra underläkarbemanningen i Norrbotten. Gällivare har relativt många AT-platser och det utgör en viktig del av bemanningen. När Sveriges yngre läkares förening rankar vilket sjukhus som är bäst på att ta hand om sina AT-läkare så hamnar Gällivare sjukhus på första plats.
– Jag är bekymrad över att BT kommer att bli en försämring av kvalitén för AT är jättebra. Kravet är att man ska ha 18 månaders AT men de flesta har 21 månader. Vi har många kvitton på att det kommer bra doktorer via AT, säger Ola Wulf.
Han ser svårigheter med att hinna med alla olika områden inom AT. Nio månader fördelas mellan invärtesmedicinska och opererande specialiteter, minst tre månader ska göras i psykiatrin och minst sex månader inom allmänmedicinen.
– Hur ska du hinna göra alla områden på tolv månader? Hur ska vi veta att vi hittat rätt doktor och hur ska de hinna känna att de trivs med oss? Det är otroligt viktigt att man trivs med gänget och många stannar kvar av den anledningen, säger Ola Wulf.
Dessutom försvårar en annan aspekt:
– Kravet på handledning och utvärdering under BT blir ännu mer intensivt. Tiden för seniora doktorer att handleda är begränsad på många ställen. Att utvärdera någon som går väldigt kort tid är också en utmaning, säger han.
Ser du några fördelar med BT?
– Isolerat till Gällivare sjukhus, nej. På nationell basis finns säkert fördelar, det kommer att gå fortare i systemet. Men tiden får utvisa, säger Ola Wulf.