Parkeringar bortglömda i samhällsomvandlingen

"Parkeringarna är en katastrof. Man har tagit bort ytorna men inte tänkt vidare på vad som ska hända", säger Mikael Isaksson, Interflora. Handeln märker redan av ett tapp och fruktar nedskärningar eller i värsta fall stängning om ingenting görs åt parkeringssituationen.

Oroliga handlare. Maria Mellin, Hälsokraft, Mikael Isaksson, Interflora, Marlene Rönnquist, Eriksson och Rönnquist och Anna Holmfrid, Kicks. Parkeringsmöjligheterna inne i centrum är katastrofala redan innan bygget av centrum kommit igång ordentligt.

Oroliga handlare. Maria Mellin, Hälsokraft, Mikael Isaksson, Interflora, Marlene Rönnquist, Eriksson och Rönnquist och Anna Holmfrid, Kicks. Parkeringsmöjligheterna inne i centrum är katastrofala redan innan bygget av centrum kommit igång ordentligt.

Foto: Monica Olofsson

GÄLLIVARE2017-10-16 05:00

I centrum pågår nu markarbete för kunskapshuset som ska bli Gällivares nya gymnasieskola. Snart beräknas bygget av multiaktivitetshuset dra igång, liksom nya ishallen i Sjöparken. Men parkeringsplatser vid Centralskolan har tagits bort och endast ersatts av en mindre parkering vid Gröna skolan i centrum.

– Det räcker inte alls. Genomgående är det ett tapp på folk i gallerian och är det besvärligt att parkera åker man inte till stan för att handla. Då köper man på nätet eller reser till kusten för att shoppa. För oss innebär det att 1,3 årsanställd försvinner om tappet fortsätter. Man spelar med folks anställningar, säger Mikael Isaksson.

– Vi har föreslagit att man öppnar upp övre parkeringsgaraget i Arkaden och låter anställda parkera där och att man ska kunna parkera i mitten av parken eftersom den ändå inte används, säger Anna Holmfrid, butikschef på Kicks.

Ett annat problem är de obefintliga parkeringskontrollerna, vilket innebär att parkeringar avsedda för tvåtimmarsparkeringar är upptagna större delen av dagen. Dessutom innebär problemet med parkeringar att företagare och kedjor tvekar inför etableringar.

– Jag tror inte någon törs satsa som det ser nu. Samhällsomvandlingen är något som alla väntat på så länge men de befintliga affärerna och verksamheterna måste också få överleva i det här, säger Anna Holmfrid.

Ett annat problem handeln står inför är den bristfälliga ytan planerad för handel i de nya byggnaderna. Enligt en handelsanalys från Handelns utredningsinstitut, HUI, beräknas butiksytan kunna utökas till cirka 5 000 kvadratmeter och det är inom beklädnadshandeln och fritidshandeln HUI ser potential för utveckling.

– Det vi hör nu är att en lokal på 200 kvadratmeter planeras och det verkar vara allt. De har fått stryka en massa saker i multiaktivitetshuset eftersom det inte finns plats för dem, säger Marlene Rönnquist, butiksägare på Eriksson och Rönnquist.

Det här ställer sig butiksinnehavarna sig frågande till.

– Visionen är att det skall vara ett levande nytt Gällivare och då är nyetableringar inom handel och restaurang ett måste för att man skall få ett attraktivare centrum med rörelse och puls . Något som lockar och får folk att trivas , säger Mikael Isaksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om