Åsa Drugge är ordförande i Reumatikerföreningen i Gällivare. Hon har varit sjuk i 30 år men klarar sig bra tack vare mediciner.
Vanligast bland kvinnor
Reumatism ger smärta och stelhet i leder och muskler. Sjukdomen är vanligast bland äldre kvinnor men även män och barn drabbas.
- Alla människor kan drabbas, det är ingen särskild grupp, säger hon.
Hon står vid ett bord med fikabröd på äldreboendet Enen i Gällivare. Idag, den 18 maj, håller Reumatikerföreningen i Gällivare öppet hus. På ett bord är det loppis och på ett långbord ligger smycken och en stor samling mössor, vantar och halsdukar. Allt ska säljas och överskottet går till föreningen och till forskningen.
Spa-resa till Levi
- Vi brukar använda pengarna till att bjuda in föreläsare och nu i maj har vi varit på spa-resa till Levi i Finland. Varma bad är otroligt viktiga för oss reumatiker, säger Mayvor Larsson som varit med i föreningen sedan slutet av 80-talet.
Hon är bekymrad över att medlemsantalet i föreningen sjunker, men verkar ändå positiv när hon visar några av de hjälpmedel för reumatiker som föreningen säljer. Smärtan och svagheten som följer med sjukdomen gör att många vardagssysslor blir svåra att genomföra. Men det finns smarta verktyg för det mesta.
Reumatiker sedan 1971
På en stol längs väggen sitter Karin. Hon är 90 år och har varit med i Reumatikerföreningen sedan de startade 1974.
- Jag fick min diagnos 1971. Det var efter en inflammation i ögonen som gjorde att jag nästan blev blind. De körde mig till Boden, för här i Gällivare finns det fortfarande ingen läkare som är specialiserad på reumatik. Som tur var fick jag medicin och mina ögon klarade sig, säger Karin med ett leende.
Hon berättar om hur sjukdomen påverkat hennes liv.
- Jag jobbade som lokalvårdare åt SJ på lokstationen. Det blev väldigt svårt men jag fortsatte fast jag hade ont. Efter fem år så blev jag sjukpensionerad. Nu tar jag värktabletter ibland och har en sparkcykel så jag kan ta mig runt.
Handikappanpassning
På fikabordet har snart den sista biten kaka gått åt. Även lotterna är på väg att ta slut. Åsa Drugge är ser positivt på framtiden.
- Kunskapen och förståelsen för de här sjukdomarna har ökat i samhället. Men vi måste fortsätta att se till att staden handikappanpassas så att folk kan klara sig själva.