Sedan årsskiftet arbetar kommunen tillsammans med Sunt arbetsliv, som erbjuder lokalt stöd till kommuner, landsting och regioner för att sänka sjukfrånvaron. Socialchef Annette Viksten Åhl säger att förvaltningen länge haft höga sjukskrivningstal, år 2017 var sjuktalen 9,2 procent och året efter 8,2 procent.
– Korttidsfrånvaron är svårare att planera och hantera. Under 2018 har vi haft en person som riktat sig mot vikarier och deras sjukfrånvaro. Det är ofta vikarierna som vi tappar bort, säger Annette Viksten Åhl.
Hon säger att det till viss del beror på att de fast anställda har en chef, som bland annat ska ringa efter sex frånvarotillfällen under ett års tid för att se efter vad som pågår med den anställda. En vikarie har däremot ingen fast chef.
– I och med den här personen som riktat sig mot vikarierna har även de fått bli sedda och man har kunnat fånga upp de som mår dåligt, säger Annette Viksten Åhl.
Tack vare samarbetet med Sunt arbetsliv kommer förvaltningen nu få fler verktyg att arbeta med för att minska sjuktalen.
– Enhetscheferna ska se över friskfaktorer i deras organisation, alltså fokusera på det friska och inte bara det sjuka, säger Annette Viksten Åhl.
En annan förvaltning som brottas med höga sjuktal är barn-, utbildnings- och kulturförvaltningen. Där var sjuktalen 5,9 år 2017 och 5,8 år 2018.
– Arbetet har påbörjats innan Sunt arbetsliv kom in i bilden. Vi har utbildning till chefer och träffar med försäkringskassan, företagshälsovården och arbetsmiljöverket, både förebyggande och efterhjälpande, säger förvaltningschef Eva Martinsson.