Så ska sjuksköterskorna bli fler

Arbetstidsförkortning, traineetjänster och höjd ersättning vid studier är exempel på hur landstinget möter sjuksköterskebristen. Vårdförbundet tycker inte att det räcker.

UTMANING. Många sjuksköterskor har slutat vid Gällivare sjukhus. Det har bland annat fått till följd att antalet vårdplatser blivit färre.

UTMANING. Många sjuksköterskor har slutat vid Gällivare sjukhus. Det har bland annat fått till följd att antalet vårdplatser blivit färre.

Foto: Sara Sällström

GÄLLIVARE2015-10-29 06:00

– Både landstinget och kommunerna ser problemet, men än så länge har inte särskilt mycket hänt. Det har inte varit så mycket verkstad, säger Christine Johansson, vice ordförande i Vårdförbundet Norrbotten.

NSD har tidigare berättat om sjuksköterskebristen vid Gällivare sjukhus som bland annat inneburit att antalet vårdplatser sänkts.

Läs mer: "Stor minskning av vårdplatserna i Gällivare"

För att både kunna rekrytera och behålla sjuksköterskor behövs bland annat en lång och strukturerad yrkesintroduktion med exempelvis tillgång till handledare, mentorer och gruppträffar för reflektion, berättar Christine Johansson.

– Idag handlar det i princip och två veckors bredvidgång och om det saknas personal någon dag kan den nya sjuksköterskan behöva gå in som ordinarie.

Landstingets HR-direktör Ulrika Sundquist håller med om att det är det viktigt att stärka introduktionen för de nya sjuksköterskorna och berättar att landstinget har en del traineetjänster ute.

– Vi ser att våra medarbetare som är nya i jobbet är mer stressade än de som har rutin. Att stärka introduktionen är särskilt viktigt nu när vi har en stor generationsväxling på gång. En erfaren sjuksköterska kan inte ersättas av en nyutexaminerad, det måste vi förstå. Jag delar uppfattningen att det är jätteviktigt att de får en bra introduktion, säger hon.

Vad gör ni för att stärka introduktionen?

– Vi tittar på hur vi skulle kunna nyttja handledning och coachning på olika sätt. Vår utvecklingsavdelning jobbar med olika grupper i en speciell metodik där man coachar i yrkesetiska dilemman man hamnar i, bland annat, säger Ulrika Sundquist.

Men enligt Christine Johansson har satsningen på traineetjänster inte fallit väl ut då det inte finns tillräckligt med erfarna sjuksköterskor och mentorer. Många sjuksköterskor vid Gällivare sjukhus har avslutat sina traineetjänster, berättar hon.

– De upplever att det inte blev som de tänkt sig. Här har landstinget haft goda intentioner men man har inte kunnat genomföra det så som det var tänkt.

Enligt Ulrika Sundquist arbetar både utvecklings- och HR-avdelningen med att ta fram riktlinjer för det introduktionsprogram och det traineeprogram som finns så att verksamheterna bättre ska kunna lägga upp arbetet.

En annan rekryteringsfrämjande åtgärd landstinget testar sedan i maj är en modell för arbetstidsförkortning där sjuksköterskor som jobbar natt erbjuds arbeta 81 procent med full lön. Det är ett arbetsgivarerbjudande från landstinget som testas mellan maj och oktober 2016. Vårdförbundets eget förslag kompenserar på ett förmånligare sätt där vila och återhämtning ingår i arbetstiden.

Vårdförbundet vill också att ersättningen då sjuksköterskor vidareutbildar sig höjs. Enligt Ulrika Sundquist finns ett förslag om att höja den så kallade studieförmånen vid vidareutbildning till specialistsjuksköterska från 16 000 till 20 000 kronor i månaden.

– Vi ser också över möjligheten till utbildningstjänster där man läser på deltid och har lön under tiden och tittar på formerna för det just nu. Jag delar synen om att vi kan utveckla det här området och det försöker vi göra, säger hon.

– Det är ett steg i rätt riktning, men 20 000 kronor är inte heltäckande, säger Christine Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om