Senast samekonferensen arrangerades i Gällivare var för 51 år sedan. När konferensen nu är tillbaka i stan lyfter Åsa Larsson Blind, som är vice president i Samerådet, fram viktiga saker från 1971 som har varit viktiga i samevärlden.
– Då myntades fraser som sedan har använts om och om igen i samiska sammanhang. Att vi är samer och vi är ett folk, varken mer eller mindre än andra folk i världen. Det var en del av en rörelse som har pågått sedan dess, men ibland kommer formuleringarna som fastnar och blir så väl uttryckta att de fortsätter att användas, säger Åsa Larsson Blind.
Samerådet är samernas gemensamma politiska och kulturella samarbetsorganisation. Den organiserar samekonferenserna som hålls var fjärde år och arrangörskapet går runt mellan de fyra länderna som ingår i Sapmi. Senaste Sverige stod som värd var i Kiruna 2000.
Årets konferens drog i gång i Gällivare under torsdagen och pågår till och med söndag. En av höjdpunkterna på programmet är att det ska utses en nationaljojk. Det är en process som har pågått sedan den senaste konferensen 2017.
– Nu har vi återtagit jojken och stärkt den traditionen. Vi ser så mycket ungdomar som tar tillbaka jojken i sina liv.
Det är Áillohaš, eller Nils-Aslak Valkeapää som han också hette, jojk ”Sámiid eatnan duoddariid” som ska utses till nationaljojk.
– Det är en jojk som har använts i högtidliga sammanhang. Det förslaget har en väletablerad expertgrupp jobbat med. Det ska kunna bli en jojk för hela Sapmi. Man har förhandlat med Áillohaš släktingar och de som äger rättigheterna till jojken och texten. Man har fått översätta den till olika samiska språk så att när vi nu antar den så ska den kunna jojkas i alla områden.
Under lördagen kommer även konferensens hederspris att delas ut till någon som har gjort betydande insatser för samevärlden.
Sapmi sträcker sig över Sverige, Norge, Finland och Norge, men det finns inga ryska deltagare med i år på grund av kriget i Ukraina.
– Det är påtagligt och sorgligt att de inte är med. Men det är inget vi kan göra något åt.
Under fredagens seminarium kommer de viktiga frågorna för samerna att diskuteras.
– Hur man ska stärka Sapmi och rättighetsfrågorna är alltid en stor diskussion. Det har den varit sedan Samerådet bildades.