Att Skolinspektionen sätter in statliga åtgärder för rättelse vid en skola är ovanligt. Första gången ett sådant beslut fattades var 2019 gällande Storvretskolan i Botkyrka kommun. Inspektionen rapporterade då omfattande brister i trygghet och studiero. Kommunen hade bland utdömts vite på 700 000 kronor.
När nu Skolinspektionen vill sätta in statliga åtgärder för Sjöparkskolan är det andra gången det händer – någonsin.
– När vi gick in i Botkyrka var det för att kommunen inte rättade till de brister som vi konstaterat, säger pressansvariga Agnes Gidlund på Skolinspektionen.
I Gällivare kommuns fall handlar det om en ny lag från 2022 som ger Skolinspektionen möjlighet att gå in om brister uppstår och rättas till gång på gång.
– Då finns det något som kallas tvåårsregeln. Det innebär att om det finns ett återkommande bristmönster under en tvåårsperiod så kan vi gå in.
Nu har kommunen tre veckor på sig att överklaga beslutet till förvaltningsrätten, något som inte är aktuellt enligt skolchefen i Gällivare. Allt pekar alltså på att beslutet verkställs och gäller i nio månader framåt.
Men det beskrivs som att Skolinspektionen "tar över" skolan, är det korrekt?
– Nej, det är fortfarande kommunen som ansvarar för skolan och det förutsätter ju ett samarbete med både kommunen och rektorn som fortfarande finns i tjänst.
Det som sker i praktiken är att Skolinspektionen tillsätter en projektledare inifrån myndigheten och två rådgivare tas in via ett externt bolag.
– De ska hjälpa kommunen att rätta till de brister som innebär att de inte har följt skollagen, säger Agnes Gidlund.
Har de några särskilda befogenheter eller möjligheter till åtgärder, eller ska de följa skollagen?
– De följer skollagen och ger råd om vilka olika åtgärder som behöver sättas in för att läka bristerna.
Konsulterna, som upphandlats från Kunskapsbolaget KLN, kan avsluta uppdraget före nio månader har passerat.
Finns det någon budgetram som de förhåller sig till?
– Nej, det kommer att ske löpande på timmar, säger Agnes Gidlund.
Hon hänvisar till enhetschef Eva-Lena Ölund-Brändström för ytterligare frågor. Men Ölund-Brändström säger sig inte ha kännedom om detaljer i upphandlingen. Det finns ett gällande ramavtal med Kunskapsbolaget och nu kommer tjänsten som rådgivare att behöva avropas.
– Skolinspektionen är de som styr och rådgivarna är de som utför.
Hur ser ett scenario ut där ärendet avslutas före nio månader?
– Då är bristerna läkta och utbildningen uppfyller kraven från författningar och andra bestämmelser.
Vilka utmaningar finns i att införa statliga åtgärder, då det är något som används så sällan?
– Det är andra gången det händer, så vi har ingen erfarenhet av det. Men vi tror verkligen att det kommer bli bra och att vi kommer att kunna rätta till de här åtgärderna.
När det gäller kostnadskontrollen som kan behövas vid löpande faktura så säger Ölund-Brändström att den frågan inte ligger på hennes bord.
– Men det är något som kommunen måste ta ställning till, om de ska överklaga. Men jag tror ändå att det här beslutet är den bästa lösningen, säger Eva-Lena Ölund-Brändström.