Det var vid en inspektion av miljö- och byggförvaltningen i Gällivare som bristerna upptäcktes. Bland annat konstateras att temperaturen inte kontrollerats enligt rutin och att det saknades dokumentation för temperatur vid varmhållning.
"För att maten skall vara säker vid servering måste den ha värmts upp tillräckligt samt därefter förvaras i en adekvat temperatur", står det i beslutet.
Vid tillfället utförde vikarierande kökspersonal arbetet iklädda träningskläder. Därför måste skolan även se till att vikarier får kunskaper i hur livsmedel ska hanteras säkert. Skolan ska också se till att vikarierna använder sig av rena och skyddande kläder när de arbetar i köket.
Bristerna gör att miljö- och byggnämnden i Gällivare inte anser att verksamheten fyller lagstiftningens krav.
Sameskolstyrelsen har nu en knapp månad på sig att åtgärda och skriftligen redovisa vad som gjorts.
Avvikelsen kommer åter hamna på nämndens bord i maj.