– Det är vissa mått som gäller och det ska exempelvis inte finnas håligheter så barn riskerar att göra sig illa. Under årens gång har lekmiljön blivit säkrare, säger Åsa Waara.
Hon påpekar att cirka 50 000 barn per år i Sverige söker vård för lekplatsolyckor.
– Lekplatserna är byggda på 1970-talet och en del lekutrustning har varit rutten på grund av den höga åldern, säger Åsa Waara.
Åsa Waara säger att sättet man bygger lekplatser på har förändrats sedan 1970-talet.
– Förr byggde man dem mitt inne i ett villakvarter men nu bygger man lite annorlunda. Man bygger områdeslekplatser som blir större, säger Åsa Waara.
De nya lekplatserna kommer att ha olika teman efter önskemål från medborgarna som föreslagit teman, som Sagovärld, Den lille ingenjören, Stadens hjältar och Kreativa rummet.
Under barmarksperioden 2019 kommer Mosebacke, Mellanområdet, Söderbergskullar/Forsvallen och Andra sidan att få nya lekplatser. Någon lekplats i centrala Gällivare finns inte i planeringen.
– Det är inte förenligt att ha en lekplats i ett byggområde. I det gröna området bakom Grönskolan har man flyttat tomtestugan och där kommer också finnas skulpturer barnen kan klättra i, säger Åsa Waara.