– Att vara Sveriges bästa NPF-anpassade kommun är ett stort och långsiktigt mål och ingenting som vi kan uppnå själva, men det skulle gynna hela Gällivare på så många sätt, tror Petra Åhl, en av initiativtagarna till lokalavdelningen.
Den nya föreningen bildades ur frustration över de brister som många föräldrar upplever i stödet för barn med NPF. Initiativtagarna har länge kämpat för att deras barn ska få rätt stöd i både skolan och vården. Men ofta har de mötts av oförstående och resurssvaga system.
– Till slut kände jag att det här går inte längre. Jag kan inte strida med enskilda enhetschefer, lärare, eller rektorer. Det löser ingenting. För varenda gång man möter en beslutsfattare har de alltid någon övre chef eller politiker som satt ramarna åt dem, säger Petra Åhl.
För att uppnå sitt mål planerar föreningen att öka medvetenheten och kunskapen om NPF, både inom skolan och vården, men också bland beslutsfattare. De ser även en möjlighet att samarbeta med lokala idrottsföreningar för att skapa en mer inkluderande miljö.
– Vi tror att det är jättemånga fler som vill samverka, säger Petra Åhl.
Även om föreningen fortfarande är i sin uppstart har intresset från invånare i Gällivare varit stort. Föreningen har bland annat lagt ut en enkät i sociala medier och hittills har man fått in cirka 50 svar.
– Som förälder till barn med NPF kan man ofta känna sig ensam. Att veta att det finns andra man kan prata med som upplevt liknande saker är då jättevärdefullt, säger Anna Sejnell.
I framtiden hoppas föreningen kunna vara en aktiv röst i kommunens beslutsprocesser och fungera som en remissinstans.
– Vi behöver jobba i samma riktning och hitta ställen där vi kan samverka för att skapa en NPF-anpassad kommun, säger Petra Åhl.
Föreningen riktar sig inte bara till föräldrar, utan också till personer med egen NPF-diagnos, både barn och vuxna.
– Det kan finnas vuxna som möter bristande kunskap i arbetslivet och det är också en viktig fråga att arbeta med, säger Linnéa Törmänen Spasskaya.
Riksförbundet Attention är en intresseorganisation som arbetar för att förbättra livsvillkoren för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som adhd, autism och Tourettes syndrom. De kämpar för ökad kunskap, bättre stödinsatser och förståelse i samhället, samt för att skapa inkluderande miljöer.