Uppgifter: Kritiserad konsult granskar LVU i Gällivare

Konsulterna i LVU-fallet i Älvsbyn ska granska socialtjänsten i Gällivare. Juristen Eric Hietala ska göra en arbetsrättslig utredning och enligt uppgift har Anna-Riikka Törrönen fått uppdraget att granska LVU-placeringar. Kommundirektören har valt att sekretessbelägga avtalet.

Juristen Eric Hietala som varit anlitad i Älvsbyn åker till Gällivare för att utreda deras socialtjänst ur ett arbetsrättsligt perspektiv. Enligt uppgift ska även konsulten Anna-Riikka Törrönen som gjorde Älvsbyns LVU-granskning utreda ärenden i Gällivare kommun.

Juristen Eric Hietala som varit anlitad i Älvsbyn åker till Gällivare för att utreda deras socialtjänst ur ett arbetsrättsligt perspektiv. Enligt uppgift ska även konsulten Anna-Riikka Törrönen som gjorde Älvsbyns LVU-granskning utreda ärenden i Gällivare kommun.

Foto: Elisabeth Hedman

Gällivare2023-11-01 14:00

Den 2 oktober skrev Gällivare kommun i ett pressmeddelande att de tillsatt en extern utredning för att undersöka uppgifter om misstänkta felaktigheter i ärenden enligt LVU, Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga.

Utredningen startas efter att uppgifter framkommit i kommunens visselblåsarkanal om att ärenden som rör omhändertaganden av barn inte hanterats på rätt sätt.

Enligt flera av varandra oberoende källor till Piteå-Tidningen är den externa utredaren Anna-Riikka Törrönen, konsulten som granskade det uppmärksammade LVU-fallet i Älvsbyn.

Hon anlitades av dåvarande enhetschefen i april för att granska omhändertagandet av de tre barnen i Älvsbyn. Efter att ha granskat dokumentationen och pratat med föräldrarna slog hon fast att det inte går att avgöra om barnen varit utsatta för våld och sexuella övergrepp av pappan. Med sin slutsats gjorde hon en helt annan bedömning än det förvaltningsrätt och kammarrätt slagit fast i flera domar, skriver PT.

Hon rekommenderade Älvsbyns kommun att barnen och föräldrarna skulle återförenas så snabbt som möjligt, vilket skedde. Tidigt på morgonen den 6 oktober i år, två månader efter att barnen flyttades från familjehemmen till sina biologiska föräldrar, slog polisens insatsstyrka till mot familjens bostad.

Föräldrarna, som enligt kommunen fått sina barn felaktigt LVU-placerade, anhölls. Pappan misstänks nu för grovt barnpornografibrott, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, grovt sexuellt övergrepp mot barn och misshandel. Mamman är misstänkt för underlåtenhet att avslöja grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

Anna-Riikka Törrönen, som rekommenderade att barnen skulle återförenas med föräldrarna, tycker inte att kommunen skulle använt hennes granskning som beslutsunderlag.

I oktober framkom kritik från fackförbundet Vision i Älvsbyn efter att PT avslöjat uppgifter om att Törrönen haft dubbla heltidsuppdrag. Hon fakturerade kommunen för 624 timmars arbete under sex månader. Trots att hon bara hade tillåtelse från Ekerö kommun, där hon arbetar som verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen, att jobba 20 timmar i månaden med uppdraget.

Gällivare kommun vill inte bekräfta uppgifterna om att Anna-Riikka Törrönen ska ha fått uppdraget att granska LVU-placeringar och kommundirektören Monica Flodström har valt att sekretessbelägga företagsnamnet och alla uppgifter om utredaren som ska göra granskningen. "Avtalet är sekretessmarkerat med hänvisning till 21 kapitlet offentlighets- och sekretesslagen (2009:400)."

– Det hänger ihop med att vi vill ha fram den här utredningen så fort som möjligt och den här utredaren behöver ro för att kunna utföra uppdraget så skyndsamt som möjligt, säger Monica Flodström.

Av avtalet framgår att en extern konsult ska granska all dokumentation i tre individärenden i Gällivare kommun. Omfattningen uppgår till 420 timmar. Konsulten ska även lägga 100 timmar på att granska samtliga placeringar i barn- och ungdomsärenden avseende uppdragstagare, placeringslängd och kostnader för åren 2020 till 2023. Hela granskningen ska sedan sammanställas i en slutrapport med rekommendationer. Totalt kommer uppdraget att kosta 754 000 kronor exklusive moms.

– Utredningens resultat kommer därefter att ligga till grund för hur kommunen kommer att agera vidare, det är för tidigt att kommentera vilka åtgärder det kan röra sig om, säger Monica Flodström.

Även Eric Hietala, som gjorde den arbetsrättsliga utredningen utifrån Anna-Riikka Törrönens LVU-granskning i Älvsbyn, har anlitats av Gällivare kommun.

– De vill att jag ska komma och göra en arbetsrättslig granskning och jag vill inte föregå det arbetet, säger han.

Enligt avtalet som upprättades med Arbetsrätt Eric Hietala AB den 12 oktober ska konsulten göra en arbetsrättslig utredning kopplad till den pågående socialutredningen vid socialtjänsten i Gällivare kommun. Uppdraget handlar även om att vara biträde till förhandlingar med fackliga organisationer. Ersättningen är 1 500 kronor i timmen och uppdraget ska vara färdigställt senast den 1 december.

Anna-Riikka Törrönen vill inte svara på frågor om Gällivare kommun.

– Det vill jag inte kommentera överhuvudtaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!