Kammaråklagare Ulla-Karin Lindström är nöjd över att tingsrätten delade hennes bedömning men åklagaren var ändå något nedstämd efter domen.
– Det är beklagligt att hon inte fick upprättelse eftersom hon avled innan domen kom, säger Ulla-Karin Lindström.
I åklagarens gärningsbeskrivning står det att gärningsmannen tvingar kvinnan till samlag genom att slå henne i ansiktet, bände upp hennes ben, höll för hennes mun och lade sig på/över henne.
Åklagaren hade en diger bevisning i målet.
Dels hann polisen hålla två förhör med kvinnan innan hon avled där hon noga beskrev händelseförloppet samt att hon dessutom kunde peka ut gärningsmannen. Kvinnans berättelse stämde väl överens med de fotografier som togs på henne på sjukhuset.
Rättsmedicin har också hittat DNA från mannen på kvinnan men även kvinnans DNA hittades på mannens kläder har hittats, fakta som mannen inte kunde förklara under rättegången.
Åklagare yrkade även att mannen, efter avtjänat fängelsestraff, skulle utvisas, något som tingsrätten ogillade.
Domstolens motivering till ogillandet lutar sig mot ett yttrande från migrationsverket som skriver att det är allmänt känt att förhållande i det land som mannen kommer från inte är tillräckliga skäl för utvisning och att förhållandena i landet inte kommer förändras på ett
sådant sätt att utvisningshindren skulle upphöra inom överskådlig framtid.
Tingsrätten dömde mannen till minimistraffet två års fängelse, dels på grund av mannens låga ålder.
Att kvinnan avled har ingenting med brottet att göra.