Jeanette Wäppling, (V): Våra kommunala verksamheter måste ges full prioritet under de kommande åren. Situationen för lärare, undersköterskor, rektorer, vårdbiträden och andra arbetsgrupper måste bli bättre. Arbetsmiljön är en av de viktigaste faktorerna när det gäller trivsel på arbetet, att människor trivs på sina jobb är avgörande. Ska vi kunna ge våra barn och gamla en trygg utvecklande uppväxt och en värdig ålderdom krävs personal som ger den. Kommunen måste lägga sig i framkant för att rekrytera personal och för att den ska lyckas måste vi bygga fler attraktiva bostäder, både för människor som redan bor i kommunen och för människor som vill flytta hit. Men livet handlar inte bara om arbete och boende. För att människor ska kunna trivas måste vi kunna tillhandahålla ett gott utbud av kultur-, fritids- och friluftsaktiviteter.
Lars Alriksson (M): Den viktigaste frågan för Gällivare just nu är bostäder. Det råder en svår bostadsbrist. Trots att man tjänar bra här, har en extremt låg öppen arbetslöshet här på 1.9 procent och lång kö till lägenheter så minskar befolkningen. Bostäder är en flaskhals som stryper kommunens möjligheter att växa. Det är viktigt att vi snabbt får inte bara ersättningsbostäder från Malmberget utan också ett tillskott. Därför är Topbostäder extratillskott av ca 100 lägenheter under 2018-19 av stor betydelse.
Det råder en svår arbetskraftsbrist i Gällivare. Bostadsbristen är en bidragande orsak till detta och fler bostäder måste byggas. Vi måste bli bättre marknadsföra Gällivare och rekrytera från hela Sverige och även se på möjligheten att rekrytera från utlandet samt satsa på kompetenshöjande åtgärder. Vi vill att Gällivare lärcentra förs in i Gällivare kommun så kan vi förfina denna strategiska resurs för att möta behovet. Vi måste få ner sjukskrivningarna. Där har vi nu en positiv utveckling där sjukskrivningarna minskar. Vi måste minska omsättningen av personal. Det kan göras med bland annat insatser på arbetsmiljö, karriärvägar, incitament för de som väljer att jobba kvar på arbetsplatsen.
Höja kvaliteten i äldreomsorg och skola. Vi vill att de äldre ska kunna bestämma mer över sina liv och samhället ska vara ett stöd i denna strävan. Vi vill gå ifrån dagens situation och erbjuda ett brett spektrum allt från eget boende med hemtjänst, trygghetsboende, serviceboende, äldreboende med avdelningar för vårdtagare för stora behov och avdelningar för demensboende. Gällivare kommun gör stora satsningar för att införa 0-6 skolor och ett gemensamt högstadium i tätorten som kommer att ge högre kvalité i skolan. Vi måste ta kontroll över vårt gymnasium som ligger i Gällivare. Vi vill höja kvaliteten genom att återta gymnasiet till kommunen. Vi vill ha den högsta ansvariga chefen för gymnasiet ska vara placerad på skolan. Vi vill att fjärrundervisningen endast ska användas när inget alternativ kan ges. Kvalitet är att ge dig som student eller att du som förälder vet att eleverna ska få undervisning med en lärare på plats. Personal på gymnasiet och lärcentra måste kunna följa med i Gällivare kommuns löneutveckling och inte hejdas av vad Jokkmokk och Pajala kan finansiera. I dag halkar de efter och omsättningen av lärare ökar. Alternativet till LKF är avtal mellan kommunerna.
Birgitta Larsson (S): Vi kommer jobba hårt för ett attraktivt Gällivare som människor vill arbeta och bo i, med en positiv befolkningsutveckling och en bred arbetsmarknad. Genom att säkerställa en bostadsförsörjning med blandade boendeformer och att skapa schyssta arbetsvillkor på våra arbetsplatser med en bra personalpolitik och personal- och kompetensförsörjning. Vård, skola och omsorg kommer alltid att prioriteras högt. Kommuninvånare från ung till gammal ska ha möjlighet till meningsfulla och lättillgängliga fritidsintressen. En ren och fin miljö med biologisk mångfald, där vår yttre miljö inte skadas eller försämras är en av förutsättningarna för att skapa det attraktiva Gällivare vi strävar mot. I arbetet med samhällsomvandlingen är det viktigt att utveckling går före avveckling.
Henrik Ölvebo (MP): Samhällsutvecklingen - fortsätta hålla tryck och tempo i den så vi genomför den på ett bra sätt så vi får framtidstro för medborgare. Familjernas Gällivare - ge mer resurser till skolan och att bygga trygghetsboende och skapa ett attraktivt samhälle med aktivitetsparker och aktiviteter för alla generationer. Skolan är extremt viktigt. Vi behöver satsa mer resurser, har en del konkreta förslag som att minska grupperna och tvålärar-system.
Fredric Olofsson, Malmfältens väl: För oss är det folkhälsa, personalförsörjning och bostäder. Hur folk mår är avgörande för att man ska kunna trivas och känna en framtidstro i kommunen. Ihop med det hänger befolkningsutvecklingen, inflyttning och utflyttning. Vi är en bruksort med ganska ensidigt näringsliv och måste få till ett större urval av utbildningar för att på sikt kunna skapa ett mer differentierat näringsliv. Det krävs ett systematiskt arbetsmiljöarbete och en bättre personalpolitik för att få kompetens att stanna samt för att kunna attrahera andra att kunna tänka sig att jobba åt kommunen. Personalens delaktighet och inflytande på sina arbetsplatser är mycket viktig. Att kommuninvånarna erbjuds fler olika alternativ/områden inom kommunen att flytta till på grund av gruvornas utbredning. Rättviseaspekten inte att förglömma. De som drabbas av samhällsomvandlingen ska gå skadeslösa. Principen om ”nyckel mot nyckel” ska gälla och folk ska ha råd att bo i de bostäder de erbjuds.
Margareta Henricsson, Sjukvårdspartiet: Äldreomsorgen - våra äldre medborgare ska ha ett värdigt liv med god livskvalitet oavsett boende. Utomhusvistelser och dagverksamhet är en rättighet.
Det ska vara en väl utbyggd hälsovård med fler händer i vården samt god arbetsmiljö, det är viktigt att investera i kompetensförsörjning.
När man som barnfamilj väljer boende och närmiljö så är möjligheterna till bra barnomsorg, fritidsverksamhet och skola viktiga faktorer. Vi vill ge mer resurser till de lägre åldrarna och rätt till utomhusaktiviteter.
Två lärare i varje klassrum, varav minst en utbildad. Vi tror på alla människors lika värde. Samhället ska utformas så att människor med funktionsnedsättning i alla åldrar blir fullt delaktiga i samhällslivet.
Funktionshindrade ska ha tillgång till ledsagare. Samhällsinformationen ska anpassas och vara tillgänglig för funktionshindrade.
Eric Palmqvist,SD: Våra tre viktigaste frågor för Gällivare är intimt sammankopplade med varandra. I Gällivare har vi många vakanta tjänster så för att våra företag och välfärd skall fungera framöver är kompetensförsörjningen en nyckelfråga. Vi måste tänka nytt, innovativt och annorlunda för att få hit exempelvis sjuksköterskor, läkare, lärare och socionomer. För att kunna rekrytera rätt personal måste vi också ha en god bostadsförsörjning men här råder trots intensivt byggande ännu brist på bostäder och i det läget måste vi prioritera inflyttning av arbetskraft, inte ge förtur åt exempelvis nyanlända. För att kunna locka till inflyttning måste vi också skapa ett tryggt och attraktivt samhälle där långsiktiga och sansade satsningar görs. Inte som nu med ett par skrytprojekt i Gällivares tätort utan även genom satsningar på vår landsbygd och våra byar.