Villaägarna: "Hade aldrig hänt i Stockholm"

Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarnas Riksförbund, är kritisk till hanteringen av samhällsomvandlingen. "Det som händer i Norrbotten hade aldrig hänt i Stockholm", säger han.

"Det som händer i Norrbotten hade aldrig hänt i Stockholm", säger Ulf Stenberg, Villaägarnas Riksförbund.

"Det som händer i Norrbotten hade aldrig hänt i Stockholm", säger Ulf Stenberg, Villaägarnas Riksförbund.

Foto: Privat

GÄLLIVARE2018-06-21 05:00

– Det är långt till riksdag och regering i Stockholm samtidigt som ett fåtal journalister i Norrbotten sköter bevakningen. Om en stadsdel i Stockholm skulle ha rivits till förmån för en gruva, hade samhällsomvandlingsprocessen där aldrig kunnat pågå år ut och år in utan en fungerande lagstiftning med den mediebevakning, inklusive riksmedia, som finns där, säger han.

Han menar att regeringen inte tagit sitt ansvar för samhällsomvandlingen.

– Mycket verkar genomsyras av att vinsterna från LKAB:s verksamhet i största möjliga mån ska slussas vidare till statskassan. Har man den inställningen blir det svårt att avsätta resurser till en fungerande samhällsomvandling i malmfälten, säger Ulf Stenberg.

Samtidigt finns det en rädsla, "även bland en del kommunpolitiker" påpekar han, för att stöta sig med LKAB som är en stor arbetsgivare.

– Frågor uppkommer ständigt om vem som ska betala och vems ansvar olika saker är, säger han.

Han är kritisk till att människor hålls på halster under lång tid innan besked kommer om när de ska flytta.

– Det finns en osäkerhet om vad som kommer hända framöver med boende och annat. Människor får motstridiga besked, säger Ulf Stenberg.

Han konstaterar att många tröttnar och väljer att flytta.

– Samhällsomvandling blir i viss utsträckning samhällsrivning för de som flyttar bygger inte upp sina bostäder och affärslokaler i malmfälten, säger han.

Men det finns åtgärder som kan råda bot på problemen menar han:

– Bland annat en lagstiftning som klarar att hantera problemen och en tidsgräns för besked till dem som måste flytta. En möjlighet likt den i Tyskland som flyttar samhällen som helhetslösningar. Dessutom ska det inte finnas kapitalvinstbeskattning av dem som tvingas lämna sina bostäder, säger Ulf Stenberg.

Han föreslår en lagstiftning om nyckel-mot-nyckel-principen och att enhetliga skyddsavstånd mellan bostäder och gruvor samt miljökvalitetsnormer för damning och vibrationer fastställs.

– Tidsgränser för när kommunen ska få besked från gruvbolaget för att kunna upprätta detaljplaner måste fastställas. Kommunen bör få statliga bidrag för att kunna finansiera den extra arbetsbelastning som en samhällsflytt innebär, som planläggning och flytt av kommunala verksamheter och vägar, säger Ulf Stenberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om