"Visionen är möjlig att genomföra, absolut"

Under närmare två år har arbetet med visionen pågått. Genom workshops och intervjuer med mer än 1 500 personer har arbetsgruppen nått ut till Gällivares invånare. Hela visionsarbetet, planarkitektur samt utredningar har kostat närmare elva miljoner.

Utvecklingschef Ulf Hansson och samhällsplanerare Liza Yngström, tror på visionen om det framtida Gällivare.FOTO: Joakim Mathiasson

Utvecklingschef Ulf Hansson och samhällsplanerare Liza Yngström, tror på visionen om det framtida Gällivare.FOTO: Joakim Mathiasson

Foto: Joakim Mathiasson

GÄLLIVARE2011-05-25 06:00

- Finansiärerna är kommunen, Miljödepartementet via projektet Hållbara städer, strukturfonden, länsstyrelsen och landstinget. Även LKAB är med på vissa delar som berörs direkt av deras verksamhet, säger Ulf Hansson utvecklingschef på kommunen.

- Man måste tänka på att det inkluderar visionen, översiktsplan och bostadsförsörjningsplanen, säger samhällsplanerare Liza Yngström.

Vad är viktigast i visionen?
- Gällivare är unikt, och i en unik situation i och med omflyttningen av bebyggelsen i Malmberget. Det finns anledningar till varför människor vill bo i den här staden. Det måste vi ta tillvara på och förstärka de värden som finns, säger hon.

- Det viktigaste tycker jag är processen, att den är demokratiskt förankrad och genomförd, inget har viftats bort. Vi har lyssnat på många ungdomar, åttondeklassare. Det är de som kommer bo och bilda familj här när bygget är klart. Vi intresserar oss för de kvalitéer som de vill ha i en stad, säger Ulf Hansson.

Men kommunfullmäktige valde att skjuta upp förslaget.

"Ärendet på remiss"
- Ja, men det förväntade jag mig nästan. Nu har vi chans att förankra idéerna ytterligare. Nu är ärendet på remiss och beslut kommer att tas i september i stället. Redan 20:e juni kommer det läggas fram förslag om att påbörja bebyggelse i Repisvaara, säger Ulf Hansson.

Hur realistiska är planerna?
- Det är en komplex situation och det finns inga enkla lösningar. Det som behövs är många perspektiv och kunskap från olika håll, säger LizaYngström.

- Jag kan se projektet som en ballong. När man fyller den med kunskap och idéer ökar ytan mot det okända. Nya frågor och möjligheter dyker upp. Men det är möjligt att genomföra, absolut! avslutar Ulf Hansson.

FaktaLiza och Ulf om...

Linbana till Dundret:
"Spektakulärt att se Gällivare från ovan! Ett förslag som många lagt fram. Det skulle öka tillgängligheten och säkert locka turister. Det handlar om att knyta Dundret närmare samhället."

Inglasat centrum:
"En smart idé med klimatskyddade miljöer som rymmer många olika verksamheter. Och många vill bo centralt, men om det ska bli hyresrätter eller bostadsrätter det kan inte vi bestämma."

Miljötänk:
"Det är väldigt viktigt i arbetet och det kommer hela tiden nya krav i form av EU-direktiv. I framtiden vill vi bygga mer i trä och förbättra miljön för cyklar och skidor. Dessutom körs det en jädra massa kilometer för att handla vid kusten, om vi kunde få folk att göra sina inköp i Gällivare så vore det bra".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om