Eileen Rönnlund Holmgren växte upp i Gällivare på 1950-talet. Hon är dotter till Sara Ranta Rönnlund, känd för sina böcker om samernas liv. Eileens tidiga barndom var lycklig, men när fadern dör börjar mammans förre man trakassera familjen. Eileen berättar lågmält och sakligt om sin fasansfulla barndom.

– Det fanns inget skydd mot Nils Petter Ranta. Han slog sönder fönster, trängde sig in, skränade och slogs. Polisen befann sig 30 mil bort eller såg mellan fingrarna. Nils Petter Ranta var hembrännare och det hände att han drack i lag med poliserna, säger hon.

Instängd utan mat

Artikelbild

| Författare Mikael Niemi höll ett humoristiskt och intressant föredrag om sitt författarskap.

Sara Ranta Rönnlund hade lämnat mannen när hon, gravid i åttonde månaden, blev instängd i en liten källare utan mat och vatten i tre dagar. Barnen misshandlades brutalt och de fick se sin mor ligga blodig och jämrande på köksgolvet. Det värsta var när han korsfäste modern.

Nils Petter Ranta satt tidvis i fängelse, för misshandel och hembränneri.

Sex år i terapi

En dag fick familjen nog. När Eileen var 11 år flyttade familjen till Uppsala. Äntligen fick de vara i fred. Där förträngde hon sin barndom, tog studenten, utbildade sig till socionom, startade företag och blev en efterfrågad handledare i hela Sverige. Hon jobbade 70 timmar i veckan, vill bara se framåt, inte bakåt. Men en dag tar det stopp. Hon orkar inte mer och börjar i terapi.

Artikelbild

| Författare Mikael Niemi höll ett humoristiskt och intressant föredrag om sitt författarskap.

Autentisk historia

Hennes bok "Måndagar med Kerstin" är en autentisk historia om en flickas traumatiska uppväxt.

Artikelbild

| Författare Mikael Niemi höll ett humoristiskt och intressant föredrag om sitt författarskap. Moderator Svante Lindqvist.

Inför gällivareresan hade hon bävat.

– Det är svårt att tala om familjehemligheter, men jag har mötts av så mycket vänlighet. Jag känner mig omfamnad av värmen i Gällivare och Malmberget, säger hon.

Artikelbild

| Bokbussen är öppen för lån och sagostund med trollet Illo. Bokbussens chaufför och bibliotekarie Seppo Huotari.

Mikael Niemi - katastrofvarning

Mikael Niemi höll ett intressant föredrag om sin senaste bok "Fallvatten".

Artikelbild

| Bokbussen är öppen för lån och sagostund med trollet Illo.

– Brakar Suorvadammen i hop blir det den värsta katastrofen någonsin i Sverige. Inom 12-24 timmar når vattnet till fjärde våningen i Bodens centrum. I Porjus som är pistolens mynning finns ingen beredskap. Samtidigt sover vi gott om nätterna, trots alla fasor som hotar, så fungerar vi människor. Vi har förmågan att stänga av och låta det passera, säger Mikael Niemi.

Bokmässan fortsätter på lördag, med författarföredrag, bokförsäljning och sagostunder med trollet Illo i bokbussen. Platsen är Nordan i Malmberget. Arrangör: Kraftfält Norr kommunerna och Gällivare kommun Kulturfestival.