De anställda inom LKAB har medvetet försökt att dölja ett sovutrymme så att det inte ska upptäckas av andra. Anders Lindberg, informationschef på LKAB, kan inte gå in på hur utrymmet uppdagades och hänvisar till en pågående internutredning.

– Vi vill inte lämna ut så mycket detaljer av hänsyn till medarbetarna, men man har sett till att går att lägga sig och sova utan att det upptäcks. Men det är en handfull som gjort det här, och de har erkänt att de sovit på arbetstid, säger han.

Just nu vet man inte vem det är som står bakom bygget av sovutrymmet. Enligt Lindberg handlar det inte om vila i samband med lunchraster.

– Att vila i samband med rasten är helt okej, och kan till och med vara bra. Men nu har de sovit på tid som de ska jobba, och vill man sova bort en arbetsdag kanske man inte har rätt jobb. Men i förlängningen kan vi även vara självkritiska, är det något som inte fungerar på arbetsplatsen då de anställda inte vill arbeta, säger han.

Händelsen kastar enligt Lindberg en skugga över alla medarbetare inom LKAB.

– Det har jag sett i kommentarsflöden på sociala medier. Det är tråkigt för alla de som går till jobbet och anstränger sig för att göra ett bra jobb varje dag.

Några konsekvenser för de som erkänt är ännu inte beslutade, men arbetsrättsliga sanktioner kommer enligt Lindberg att tillämpas.

– Det är inte alls bra, inom många områden sker arbetet under eget ansvar. Man har inte en chef som hänger över axeln, och det vill vi inte ha heller.

Men hur ser det ut med vilomöjligheterna i övrigt?

– Vi har viloutrymmen, det finns reglerat i lagen. Och de används som de ska, när någon får migrän eller känner sig sjuk, säger Lindberg.