I områdena Kilen och Malmsta, delar av Östra Malmberget har chocken efter veckans besked lagt sig. För flera av de invånare NSD pratat med var beskedet om en avveckling av området snarare väntad. Men för Anna Haapaniemi är det trots det en stor sorg.

– Jag tycker det är jättetråkigt. Vi köpte det här huset för ganska precis fyra år sedan. Det var bara ett skal, så vi har satsat nästan en halv miljon kronor på det här, berättar hon.

Fasaden är ommålad, altanen är inglasad och inredningen är helt ny. Och ändå är helrenoveringen inte helt till ända.

Artikelbild

| Rolf Lundström, 73, pensionär, Östra Malmberget: ”Jag har levt med LKAB, och vet att man får ta allt med en nypa salt. Så jag har väntat på det här beskedet.”

– Vi hade tänkt komma i gång med tomten, jag skulle ha en liten yoga-scen och en bastu. Och planerna var att snart klä in skorstenen, men nu känns allt bara.. puh, säger Anna Haapaniemi och gör en tung utandning medan hon blickar upp mot hustaket.

Under deras helrenovering har hon fått en del kommentarer på hur de kan satsa i ett område som med utsätts för sättningar och smällar.

– Vi har nästan blivit idiotförklarade. Men vi trivs jättebra här och vill känna att vi lever och har en bra standard, säger hon.

Men det är inte bara hennes egna boplats hon oroar sig för.

Artikelbild

| Katinka Sundqvist Apelqvist, 58, lärare, ­Östra Malmberget: ”Vi har nyss renoverat huset och hade hoppats på att få bli kvar. Först blev jag ledsen men accepterade det ganska snabbt.”

– Mina föräldrar är runt 80 år, de bor bara några hus bort. Det känns jobbigt om de måste flytta, säger hon.

Nu väntas en dörrknackning från LKAB och inom några år kan stängslet som idag ringlar en bit bort ha tagit över de fastigheter som i dag utgör ett stillsamt bostadsområde.