Under fredagseftermiddagen höll polisen en presskonferens om flygolyckan i Jokkmokksfjällen. Haveriet som inträffade natten mot fredagen sysselsatte under dagen en stor fjällräddningsinsats, ledd av polis.

– Planet är i väldigt små bitar. I en krater på 30 meter i diameter och på fem meters djup finns en hel del flygbränsle som vi måste omhänderta. Det är inte bra om det kommer ut i rinnande vatten, säger Patrik Ström, kriminalinspektör hos polisen i Norrbotten.

Kropparna efter den avlidne piloten och styrmannen på planet, en fransk och en spansk medborgare, har fortfarande inte återfunnits. Något som enligt Patrik Ström är målet med morgondagens insats på fjället.

Artikelbild

| Fortsätter arbetet. Under eftermiddagen hölls presskonferens i Gällivare där kriminalinspektören Patrik Ström berättade att en förundersökning är inledd.

– Vi hade förhoppning om att de hade hoppat, men flygbolaget, som är svenskt, har bekräftat att man inte kan skjuta ut sig ur flygplanskroppen. Så då befarar man att de följt med planet ner i marken.

I morgon anländer haverikommissionen till Oajévagge för att utreda vad som hänt. En förundersökning har inletts under rubriceringen misstanke om luftfartsbrott.

– Det finns ingen misstanke om brott, utan just nu måste vi vara öppna i tänket eftersom vi vet för lite om det som hänt. Det där är en administrativ rubricering för att komma i gång med utredningen. Nu får vi se vad som finns i svarta lådan, och var den finns. Och det ska vi hjälpa haverikommissionen med, säger Patrik Ström.

Från hela länet har personal tillströmmat för att arbeta med flygplansolyckan.

– Initialt är det polisen i Gällivare som jobbat med det här och allt eftersom har vi försökt stöta till personal, utrustning och kompetens från hela länet, säger Ström.

Arbetet har på grund av tuffa väderförhållanden varit svårt att genomföra. På grund av öppet vatten över Akkajaure har fjällräddarna åkt ut med helikopter då man inte kunnat ta sig till platsen med skotrar, Men för säkerhets skull körde ändå polisen upp skotrar under fredagseftermiddagen.

– Det stämmer att vi tagit upp maskiner, dock är förhållandena sådana att det förhindrar oss att ta oss över via markvägen. I så fall måste vi lyfta ut dem med helikopter. Vi får se under morgondagen om vi kommer ha behov av dem.