Den första upplagan av Dundret Hill Climb lockade drygt 40 åkare. Och det var aldrig något snack om vem som var starkast i rullskidloppet.

Gellivare Skidallians världsstjärna Marcus Hellner kunde tryggt passera mållinjen först av alla. Men även han var sliten efter att ha tagit den tunga stigningen upp på fjället.

– Den är riktigt rejäl. Det finns få sådana här stigningar i Sverige. Den är absolut en av de tuffaste, om inte den tuffaste. Roligt att det blev en tävling av det, säger Marcus Hellner.

Artikelbild

| Sliten men nöjd. Marcus Hellner hade inga som helst problem att köra hem segern i Dundret Hill Climb. Nu hoppas han att den färska tävlingen kan bli ännu större i framtiden.

Startfältet bjöd inte på någon konkurrens för Hellner, som hoppas att tävlingen kan växa och därmed locka starkare åkare i framtiden.

– Det är ju så där i början, det är första gången den körs officiellt. Vi får väl jobba på att få hit lite mer folk så att man kan göra ett större arrangemang av det.

Marcus Hellner drar en parallell till de rullskidtävlingar som hålls i Norge under sommarhalvåret. Flera lopp lockar stora publikmassor och direktsänds i nationell TV. Dit hoppas han att Dundret Hill Climb kan nå i framtiden.

– Jag tror absolut man hade kunnat få till ett större arrangemang. Det finns absolut potential, säger han och fortsätter:

Artikelbild

– Det gäller bara att dels få hit alla stjärnor, få TV att haka på och göra lite sändningar.

Tävlingar med så konstant stigning som i Dundret Hill Climb stöter längdskidåkarna sällan på under tävlingssäsongen. I världscupen rör det sig bara om den avslutande etappen av Tour de Ski, där åkarna klättrar uppför slalombacken i Alpe Cermis.

Artikelbild

| Uppåt. Hellner bemästrar den tunga stigningen.

Hellner tror ändå att han har nytta av att köra av att ha kört loppet i Gällivare.

– Det är framför allt under de partier i vanliga lopp där det är tunga backar. Att lära sig hantera det och liksom inte gå på för hårt. Det är ofta det man gör fel när det är tuffa stigningar i ett annat lopp, säger han och fortsätter:

– Du har sådant fokus i backarna, att det är där du ska jobba och där du ska trycka på. Du jobbar så hårt där att sedan när du kommer på platten så är du alldeles stum. Det är lite grand det där, att lära sig hitta rätt gräns och rätt nivå i backarna.

Trots segern kände sig Hellner riktigt sliten i loppet. Han befinner sig i en mycket tuff träningsperiod inför vintern, där det stora målet förstås är skid-VM i Falun.

– Det är det vi satsar för allihop. Och även Tour de ski, det blir lite grand ett delmål.

VM har du vunnit, Tour de Ski har du aldrig vunnit. Hur högt smäller det?

– Jo, det smäller jäkligt högt. Jag har gjort några försök. Det jag har märkt är att det är väldigt mycket som ska klaffa. Jag tycker jag har varit nära många gånger, men aldrig fått till det riktigt, säger Hellner och fortsätter:

– Så det är klart att det vore en stor merit. Men just nu slår det inte VM, det är ändå större. Och speciellt på hemmaplan så vore det häftigt att få vinna.

n n Damklassen vanns av Nina Lintzén.