– Vi är väldigt tacksamma för att kommunen ställer upp. Vi är en ideell förening och har inte själva resurserna. Det är väldigt bra för våra ungdomar att de snart är på is och kan köra sin idrott, träna och tävla, säger Kjell Ragnestam.

Det var på måndagen som kommunstyrelsen plockade in ishallen som ett akut extraärende.

– Vi måste ge dem bidrag, i väntan på den nya ishallen. Det är inte meningen att våra barn ska behöva åka till andra kommuner för att träna o spela hockey, säger kommunalråd Tommy Nyström S.

Artikelbild

| ROST. De gamla rören från 1960-talet har rostat och byts ut mot plaströr. Andreas Kortelainen och Markus Engfors, företaget Caverian och ishallens vaktmästare Bo Nilsson.

När säsongen skulle starta upptäcktes läckage i ishallen. De rostiga rören från 1960-talet byts nu ut mot plaströr. Andreas Kortelainen och Magnus Engström, från företaget Caverian, jobbar febrilt i hallen.

– Det går framåt, vi ersätter 70 meter rör, säger Andreas Kortelainen.

Ett hundratal ungdomar är engagerade i MAIF:s hockey och konståkningssektion. Under hösten har A-laget tvingats åka till Jokkmokk för att träna. En ohållbar situation.

– De som är med i A- laget och deltar i serier har inte kunnat träna ordentligt. Normalt brukar de träna fyra dagar i veckan, nu har de kunnat träna en dag i veckan och det påverkar resultatet i seriedelen. Det är tungt för A-pojkarna att åka till Jokkmokk, 20 mil tur och retur, när de har skola på dagarna. Därför är det väldigt bra att kommunen ställde upp så snabbt och säkrade medel för reparationen, säger Ragnestam.

Artikelbild

| KYLSYSTEM. 320 utstick löper i en 2,1 mil lång slangbana för att kyla isen till minus sju till tio grader.

Renoveringen är på sluttampen och hela systemet ska provtryckas och avluftas, sju kubik saltlösning ska pumpas in i ledningssystemet. Om tidigast en vecka, eller två öppnas ishallen, säger vaktmästare Bo Nilsson.

Ishallen byggdes 1964. Från början spelade man på spolad grusbädd, 1966 fick man konstfrusen is. Hade kommunen inte tillskjutit pengar hade det varit färdigåkt för den här säsongen.

Artikelbild

| ROST. De gamla rören från 1960-talet har rostat och byts ut mot plaströr. Andreas Kortelainen och Markus Engfors, svetsar och anlägger nya rör.

– Från MAIF sida är vi väldigt tacksamma mot Tommy Nyström och gänget som ställde upp för oss, säger Kjell Ragnestam.

Tommy Nyström säger att den nya ishallen som planeras vid Sjöparken i Gällivare kan vara färdig tidigast 2016.

Artikelbild

| ISHALLEN. Malmbergets ishall från 1964 sjunger på sista versen. En ny ishall planeras vid Sjöparken i Gällivare.

– Ishallen och Kulturens hus är högst prioriterade. Det kommer att gå fortare att bygga den nya Ishallen då det är kommunal mark bakom badhuset. Vi hoppas det kommer i gång så fort som möjligt. Det kan ta ett år att bygga en sådan här anläggning, vi hoppas vara klara i slutet av 2016, säger Tommy Nyström.