Det började med att Tjeckiens landslag med Lukas Bauer i spetsen bestämde sig för att förlägga hela sin novemberträning till Gällivare. Nu är det dessutom klart att man får sällskap av 15 åkare från det kanadensiska landslaget. Mellan den 14 och 26 november kommer Devon Kershaw, Alex Harvey, Ivan Babikov och de andra nordamerikanerna att bo och träna i Gällivare.

Dessutom ska genrepa inför VC-premiären i Kuusamo under Gällivarepremiären den 22-23 november.

– Det är ju några av de absolut bästa sprintåkarna som kommer. Harvey och Kershaw tog ju guld på VM (vann teamsprinten i Oslo 2011) för något år sedan, säger Stefan Nieminen, en av arrangörerna bakom Gällivarepremiären.

Tävlingen avgörs som en kopia av VC-premiären i Kuusamo helgen efter: Klassisk sprint på lördagen, 10/15 kilometer klassiskt på söndagen.

Stora internationella åkare som Lukas Bauer, Devon Kershaw och Alex Harvey är alltså klara för herrtävlingen. Men Stefan Nieminen räknar även med ryska stjärnåkare som Alexander Legkov.

– Jag pratade med ryssarna i samband med Falun (VC-avslutningen i fjol) och de planerade att komma upp till Kiruna och var jätteintresserade av Gällivarepremiären när de såg upplägget.

Marcus Hellner då? I fjol valde han ju Gällivare före Bruksvallarna?

– Ja, låt mig gissa, han vill köra här.

Stefan Nieminen tror och hoppas på att det här kommer locka ännu fler världscupåkare till Gällivare.

Drömmen är att Sveriges landslag med Charlotte Kalla och Marcus Hellner i spetsen ska köra en del av sin novemberträning där.

– Jag vet ju att många av åkarna i det svenska laget gärna skulle komma upp i det här området och träna.

Jobbar ni för det?

– Ja, givetvis. Vi för en dialog med landslagsledningen.