Under åren 2005–2007 var Mikael Nilsson, som driver fiskvårdsföretaget Fiskmiljö i Nilivaara, med och märkte 460 småöringar med så kallade "pit tags".

I sommar fick han en stor havsöring på 87 cm och 6,3 kilo i Ängesån. Det visade det sig att öringen var märkt i början av september 2006 i Hartijoki, ett biflöde till Ängesån, och att den då var 13,5 cm.

Alltså har den klarat sig i sju år – och troligen vandrat upp och lekt två gånger i Ängesån.

– Tänk att den klarat sig så länge med alla hinder och faror som finns. Det kanske var jag själv som märkte den. Vilken känsla det var att se den simma tillbaka och man kan alltid hoppas att den fångas igen, säger Mikael Nilsson.

I slutet av 90-talet utvecklade sportfiskeklubben i Nilivaara en metod för att restaurera vattendrag för lek som sedan dess går under benämningen Hartijokimetoden.

Havsöringen har varit på gränsen till utrotning men med de hårdare restriktioner som införts i fisket och tack vare fiskevårdsåtgärder så finns nu tecken på att arten håller på att återhämta sig.

– Det ser onekligen positiv ut i flertalet vattendrag längs Norrbottens kust. Inte minst Piteälven visar riktigt fina resultat med en stark återhämtning av öringbeståndet. Utan arbete från fiskevårdare och nya regler från myndigheterna skulle vi troligen ha förlorat dessa öringbestånd för alltid, säger Glenn Douglas vid Sportfiskarna region nord till sajten Sportfiskarna.se.