Årets Kulturfestival ser ut att bli en jubileumsfest av stora mått. På söndag är det öppet Hus i anrika Centralskolan. Besökarna bjuds på festligt fika och kan mingla runt bland utställningar, bildspel och föreläsningar. Årets kulturstipendium utdelas till barnboksförfattarna Maja och Malin Bergström." Det blir filmpremiär på filmen "Malmbergets historia". Skolfotograf Ulla-Britt Larsson visar skolkort från 60-talet. Publiken får möta konstnär Erling Johansson och dekorationsmålare Bror Drake. "Malmfältstrollens" utställning om bygdens original lär väcka stort intresse.

Författare

Flera nya författare presenterar sina böcker. Laila Freij har skrivit boken "Arbetsstugubarn – att vara skolbarn i Norrbotten". Hon är uppvuxen i Ripats/Nortikon.

Artikelbild

ARBETSSTUGUBARN. Laila Freij presenterar sin bok, ”Arbetsstugubarn - att vara skolbarn i Norrbotten” under Kulturfestivalen.

– En del barn for illa, men min mor och hennes syskon drabbades inte av några fasansfulla händelser, trots den hårda disciplinen vid arbetsstugorna gavs många tillfällen till vänskap, glädje och tacksamhet.

Hon har tillbringat många dagar i arkiv och bibliotek för att söka källmaterial. Bland annat på rasbiologiska institutionen i Uppsala, därför att det utfördes rasbiologiska studier på barnen, bland annat skallmätningar.

Det finns få gatunamn med kvinnliga förtecken i Malmberget. Männen dominerar gatubilden. Nu inbjuds allmänheten föreslå namn till de nya områdena Repisvaara och Östra Malmberget, berättar kultursekreterare Lars Israelsson. En utställning om gatunamn finns på Centralskolan.

Biblioteken bjuder på boksamtal. Eva Melander berättar om träsnidaren Åke Sundqvist. Maja Larson berättar om sin nya bok "Någon måste berätta". Boken handlar om en ung kvinnlig blivande präst som ratas från prästutbildningen på grund av homosexualitet. I kommunens byar finns trevliga program. Tornedalsteatern har premiär i Ullatti på föreställningen "Tjära människa" som handlar om poeten och visdiktaren Vilho Ollikainen.

Artikelbild

| ARBETSSTUGUBARN. Laila Freij presenterar sin bok, "Arbetsstugubarn - att vara skolbarn i Norrbotten" under Kulturfestivalen.

Tradition

Kulturfestivalen som blivit en tradition i Gällivare kommun är ett arrangemang av Gällivare kommun. Festivalen stöds ekonomiskt av länsstyrelsens bygdemedel och Sparbanken Nord.

Artikelbild

| GATUNAMN. Varför finns det så få gatunamn med kvinnliga förtecken? Nu inbjuds alla att föreslå namn till de nya områdena som planeras på Repisvaara och Östra Malmberget.

– Budgeten är cirka 400 000 kronor. Vi håller hög kvalitet och bredd. Det finns något för alla. Vi har stora fina artister som Norrbotten Big Band, men vi har inte valt att satsa på väldigt dyra akter. I stället jobbar vi brett med föreningar och eldsjälar som ger liv åt festivalen, säger Jerker Johansson, verksamhetschef.

Fotnot. Kulturfestivalen pågår 27 september - 5 oktober 2014.

Artikelbild

| KLASSKORT. En utställning om klasskort fotograferade av Ulla-Britt Larsson presenteras på Gällivare Kulturfestival 27 september - 5 oktober 2014.

n