Husen ska avvecklas under etapp 3, 2016-2026. LKAB har presenterat ett förslag där bolaget köper husen och varje bostadsrättsinnehavare får sin bostad värderad, sedan läggs ett så kallat Gällivaretillägg på priset, plus 25 procent. Bostadsrättsinnehavaren blir sedan hyresgäst i LKAB fastigheter.

– Avtalet är inte klart, vi har startat inledande diskussioner med samtliga representanter för föreningarna för att hitta en bra lösning, säger Dan Johansson, tf verksamhetschef för Samhällsomvandlingen i LKAB.

Bland medlemmarna finns en tveksamhet mot förslaget.

– Det är både positivt och negativt. Helst vill vi att LKAB bygger upp ett nytt bostadsrättshus i centrala Gällivare. Vi vill att nyckel mot nyckel-principen ska råda. Vill man ha högre standard än grundstandard kan man betala lite mer, säger Anita Johansson.

–Det finns olika sätt att köpa bostadsrättsföreningshus. Ett sätt är att bostadsrättsföreningen köper bostadsrätterna av sina medlemmar och sedan köper LKAB föreningen, säger Dan Johansson.

Kan det bli en nyckel mot nyckel lösning?

– Vi har våra fastställda rutiner. Vi har visat olika modeller och föreslagit hur vi jobbar vidare. Det kan ju hända att någon bostadsrättsförening vill bygga ett nytt hus. Nyproduktion innebär högre boendekostnader, men de nya husen är energismartare, det är ju plussidan. Man kan bo kvar till 2026 så det är ingen brådska, säger Dan Johansson.