"Det räcker med ett telefonsamtal"

Erik Lampa, 18 år från Malmberget är oroad över hur lätt det är att få tag på narkotika i kommunen.- Ett telefonsamtal räcker, säger han.

"Det finns fortfarande mycket droger här i kommunen men vi känner faktiskt att vi har bra koll på läget och vi arbetar vidare med narkotikabekämpningen," säger Kjell-Åke Andersson, polis i Gällivare.foto: pär bäckström

"Det finns fortfarande mycket droger här i kommunen men vi känner faktiskt att vi har bra koll på läget och vi arbetar vidare med narkotikabekämpningen," säger Kjell-Åke Andersson, polis i Gällivare.foto: pär bäckström

Foto: Pär Bäckström

GÄLLIVARE/MALMBERGET2010-05-21 06:00
Förra året dog fyra personer i Gällivare kommun efter att ha överdoserat narkotika.
Personerna var mellan 19 och 25 år. Ytterligare personer var under 2009 nära att mista livet genom överdoser, men kunde räddas av kvalificerad vård.
Erik Lampa kände Malin Hjärtström, 19, en av de unga som miste livet.
- Jag kände henne väl och jag blev riktigt chockad när jag fick reda på hur det hade gått till, säger Erik Lampa.
Det var en överdosering av drogerna Metadon och Xanor som den 18 april förra året tog Malin Hjärtströms liv. Hon hittades död i en säng. Någon timme tidigare hade en jämnårig pojke hämtats med ambulans. Inte heller hans liv gick att rädda.
Erik Lampa berättar att drogerna allt mer tagit sig in i vardagen i Malmberget.
- Du behöver bara lyfta på fingret så får du tag på knark, ett telefonsamtal räcker. På alla fester man kommer till är det alltid någon som är "pårökt", eller hög på tabletter, säger han.
Fem-tio langare
Erik Lampa uppfattar att det finns mellan fem och tio personer som förser kommunens ungdomar med narkotika.
Erik Lampa är ungdomsrådsledare och har därför god kontakt med ortens ungdomar. Han berättar om en incidens som nyligt inträffade i Malmberget, med tanke på hur lätt det är att få i sig droger.
- En kompis till mig fick ont i huvudet och frågade efter en Alvedon, han fick en tablett benso av någon - han blev helknäpp, tappade helt kontrollen.
NSD träffade några elever som går andra året samhällsprogrammet på Välkommaskolan i Malmberget. Flera av eleverna känner till att det förekommer en flitig narkotikahandel i kommunen men att de inte själva varit i kontakt med droger.
- Det beror nog mycket på i vilka kretsar man umgås, säger Sofie Eriksson, 18 år från Gällivare.
"Grupptrycket"
Eleverna säger att det går många rykten på skolan och ute på samhället men att det är sällan de ser några droger.
- Men man fick verkligen upp ögonen när den där tjejen dog förra året, säger Sofie Eriksson.
Jesper Svalkvist, 18 år från Gällivare säger att han är så välinformerad om drogernas inverkan att han inte skulle tordas prova, och han får medhåll av sina klasskompisarna.
- Droger känns osäkert, man blir rädd liksom, säger Elin Nilsson, 17 år.
Martin Wirén, 17, tror att det är grupptrycket som gör att ungdomar ändå testar droger.
Karin Stöckel, 17 år från Kiruna säger att det är stor skillnad mellan Gällivare och Kiruna vad gäller knarkkulturen bland ungdomar.
- Det var nästan en chock att komma hit. Det är betydligt lugnare i Kiruna, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!