Redan i slutet på maj började husbilarna anlända till Stora Sjöfallet och besökare började trilla in på Naturum Laponia, som nu håller öppet den andra säsongen sedan invigningen hösten år 2014.

– Vi hade 7 500 besökare på hela året i fjol, de flesta kom under juli och augusti. Det var väl vad vi hade förväntat oss, det var svårt att veta i förväg eftersom det var första året vi hade öppet, säger Kristin Nilsson, som är naturumföreståndare.

Inne i den rymliga byggnaden som är designad för att bli ett med naturen finns utställningen om de åtta årstiderna - som fått många besökare att förvånas.

Artikelbild

| Värnar kulturen. Inger-Marit Kuorak följde med Dagny Suorra från Renhagen för att se utställningen. ”Det är bra för oss samer också att den här utställningen finns”, säger Dagny Suorra.

– Många är förvånade att det här finns, på den här platsen. De tycker att det är en häftig byggnad och att det är roligt med en gratis utställning.

På disken vid receptionen har personalen ställt upp en egen variant av besökarenkät. Med fem glasflaskor med ett alternativ till varje flaska får besökarna berätta hur de hört talas om utställningen - med hjälp av älgbajs.

– Man lägger en älgplupp i den flaska som har alternativet på hur man hittat hit, om det rör sig om internet eller turistbyrå eller något annat. Det som är övervägande är att de inte vet om att vi finns, eller hört talas om det via bekanta och turistbyråerna, säger Kristin Nilsson.

Besökarna består såväl av lokalbefolkning som långväga ända från Tyskland, USA och till och med Nya Zeeland. I år tror Kristin Nilsson på en ökning av besökarantalet, och för att locka dem hålls föreläsningar om kulturspåren i världarvet såväl som workshops i barkanvändning.

Artikelbild

En av besökarna just denna dag är Dagny Suorra från Renhagen. Med sig har hon bekantafrån Gällivare som ännu inte tittat på utställningen.

– Det här är bra för oss samer också. då dör inte vår kultur ut. Och det är bra för de unga generationerna som inte vet hur vi levde förr i världen, här visas det, säger hon.

Artikelbild

| Ser ökning. Kristin Nilsson, föreståndare för Naturum Laponia via förvaltningsorganisationen Laponiatjuottjudus, tror på ett ökat antal besökare.

Några av besökarna som haft lite kunskap om den samiska kulturen och renskötsel är Ulf Dahl och Inger Ahlgren Dahl från Stockholm.

– Man har ju inte fått lära sig så mycket om det samiska tidigare, och ändå tillhör det en del av allmänbildningen, säger Inger Ahlgren Dahl.