I sommar står Focushuset i fokus för Maria Winbjörks pensel. Gråa fasader får liv och skönhet. Glada färger ramar in butiksportarna. Solbelysta landskap med ulliga lamm pryder fasaderna. En flugsvamp växer upp ur asfalten. Blommor och blad ska göra malmbergaren glad. Det är projektet "Ett snyggare Malmberget" som är i farten igen. Projektet har till syfte att göra Malmberget till ett attraktivare samhälle. Gruvornas utbredning ska inte bli en ursäkt till allmänt förfall. Projektet startade år 2009.

"Konst ger glädje"

– Det är tredje sommaren jag jobbar med projektet. Folk blir glada av konst. De följer arbetet och kommer med uppmuntran och förslag till motiv (solrosor och djur, reds anm). Jag målar med vanlig stugfärg som fäster bra på väggarna. Nu målar jag kalvar och kossor och en väderkvarn, med inspiration från min semester på Gotland, säger Maria Winbjörk.

Artikelbild

| LKAB och Gällivare kommun stöder projektet "Ett snyggare Malmberget" som har fokus på att göra den yttre miljön trivsammare i Malmberget.

Tamás Rátkai, utbytesstudent från Ungern som studerar arkitektur i Luleå, har varit assistent och målat runt skyltfönstren i Focusfastigheten.

Det här är Maria Winbjörks drömjobb. Efter konstutbildning vid Sunderby folkhögskola har det rullat på bra för Maria Winbjörk. Hon jobbar på heltid med konst, foto och design. Hon har startat firma och målar porträtt av människor och husdjur, men i sommar är det fasadkonst som gäller.

Fler målningar

– Det är ett roligt jobb, men väderberoende. Bra målarväder är växlande molnighet och värme. Starkt solsken skapar skarpa skuggor. Hård blåst gör det omöjligt att måla. Det har varit lite otur med vädret i sommar, regn och åska, säger Maria Winbjörk.

Artikelbild

Vid gamla Gunillaskolan som numera är LKAB:s informationskontor finns skickliga fasadmålningar av Maria Winbjörk. Ett hundspann i vinterlandskap, björkstammar med sega trädrötter som förenar sig med naturliga trädkronor på andra sidan fasaden. Och mer är att vänta. Innan sommaren är slut ska Maria Winbjörk måla ännu ett par målningar i centrala Malmberget, men vad det blir avslöjar hon inte ännu.