På Gällivare museum var Greta Huuva och berättade om samisk matkultur. Greta Huuva bor i byn Dragnäs utanför Jokkmokk. Hon håller kurser i samisk matlagning. Ett tjugotal personer hade samlats för att lyssna på Greta Huuva och se en film som producerats i samband med hennes bok "Naturen är mitt kök".

Efter filmvisningen fick publiken provsmaka maten. Bland annat bjöds det på barkbröd med vinbärsgravad sik och skogschampange.

- Jag använder verkligen naturen både som inspiratör och det är där jag hämtar alla mina råvaror ifrån. Det är de vilda djuren, fisken, bär och örter.

Artikelbild

| Provsmakning. Marianne Larsson, Rose-Marie Waara och Maj-Britt Lindgren smakade på samisk mat. ”Det ser väldigt gott ut”, säger Rose-Marie Waara.

Rose-Mari Waara var en av de som hade sökt sig till museet.

– Jag är intresserad av mat och det är spännande med samisk matkultur, säger hon

Senare under eftermiddagen kunde man på museet lyssna på en italiensk konsert med Luigi Bozzolan och Lucio Villani.

På biblioteket anordnades författar träff med Gällivarefödde författaren Annika Mayer. I september kom hennes debutbok "Stå inte för nära kanten". En historia om en kvinna från Gällivare som arbetar på reklambyrå i Göteborg. Något som Annika själv gör men boken är inte självbiografisk.

Artikelbild

| Författarebesök. Annika Mayer var på besök i Gällivare. ”Varje gång jag kommer med tåget och ser Dundret så börjar jag lipa”, säger hon.

– Det är en påhittad historia med en gnutta sanning, säger Annika Mayer.

Boken är den första delen i en trilogi.

Artikelbild

| Boksignering. Annika Mayer var på biblioteket och berättade om sin debutbok.

– Jag behövde berätta den här historien. Det är sånt som snurrat i mig länge. Jag kände att det här vill jag få ur mig, säger Mayer.

lars-goran.norlin@nsd.se