Flygbolaget Nextjet har ­under de senaste åtta åren trafikerat bägge destinationerna och skulle under ­helgen ha upphört med det eftersom en annan aktör valt att gå in på linjerna. Men i slutet av förra veckan valde den nya aktören att avbryta sin satsning.

Nextjet har därför valt att fortsätta sina flygningar till och från Arvidsjaur och ­Gällivare från Stockholm Arlanda tillsammans med det lokala initiativet Fly Lapland.

– Jag är både stolt och glad över att vi med väldigt kort varsel kan gå in och säkra den, för regionerna, så viktiga infrastrukturen. Vi har en lång historia på linjerna och de är och förblir en viktig del av vårt linje­nät, säger Magnus Ivarsson, vd för Nextjet.

En nyhet med linjerna är flygningarna mellan destinationerna blir en så ­kallad jettrafik. Det betyder att restiden från Stockholm Arlanda kortas ner till två timmar för Gällivare och för Arvidsjaur blir restiden en timme och tio minuter.

– Att vi kan erbjuda ­kortare restider känns riktigt ­roligt, säger Magnus Ivarsson.

Flygtrafiken från och till Arvidsjaur samt Gällivare består av två dagliga avgångar måndag till fredag. Flygbolaget flyger även en avgång på söndagar.