Det forsar ljudligt ute vid Sjöfallsudden. Väl framme vid uddens spets kan man skåda det vattenfall som kallats Nordens Niagara och gett Stora Sjöfallet sitt namn - åtminstone en dryg vecka till. Det var år 1919 som dammbygget påbörjades en bit längre upp i Luleälven som sedan växte till tre dammar i en, Suorvadammen. Dammen och magasinet precis ovanför ägs av Vattenfall, som just nu låter vattnet flöda fritt i älven. Något som enligt Vattenfalls pressekreterare Peter Stedt är väldigt ovanligt.

– Vi håller på att reparera Vietas kraftstation, det är underhållsreparationer som behövs, och då har vi fått stänga det. Så i stället för att vattnet försvinner in i kraftstationen får det rinna vidare, förklarar han.

TV: Dammluckorna öppnas

Artikelbild

| I drygt en vecka till kan Stora Sjöfallet skådas i sitt naturliga omfång.

Dammluckorna öppnades för knappt en vecka sedan och det är cirka 350 kubikmeter per sekund som flödar fram ur luckorna, som i princip varit stängda i 22 år.

– Vi gör ett så kallat provspill en gång om året för att testa så att larm och luckor fungerar. Men det rör sig om kanske en halvtimme per gång. Det här är första gången sedan 1993 vi öppnar så här länge, säger Peter Stedt.

Förra gången var anledningen att magasinet som rymmer sex miljoner kubikmeter blev fullt. Liksom då, rinner det vatten som nu släpps vidare ner till nästa kraftstation i Porjus.

– Det här leder absolut inte till några högre elpriser eller minskad produktion. Vi är lyckligt lottade då vi äger alla kraftstationer i Luleälven, vilket innebär att vi själva kan reglera vattnet utan att något går till spillo, säger Peter Stedt.

Artikelbild

| Roland Brandlöw är en av de som passar på att se Stora Sjöfallet. "Det är häftigt", säger han.

En som passar på att njuta av utsikten är Roland Brandlöw, som bor i Luleå men är uppe och hjälper sin son som är ägare till den närliggande fjällanläggningen.

– Vi har fått in flera bokningar till helgen för att folk vill komma och titta på fallet, säger han.

Artikelbild

| Det är under reparationer av Vietas Kraftstation som Sourvadammens luckor öppnats.

Det är första gången han själv ser Stora Sjöfallet i dess forna storlek.

– Det är intressant att få se ett sånt här häftigt fall. Jag ska garanterat åka upp till dammen och titta där också innan luckorna stänger, säger Roland Brandlöw.

Artikelbild

| I drygt en vecka till kan Stora Sjöfallet skådas i sitt naturliga omfång.

Alltihopa styrs från huvudstationen i Vuollerim, och den 8 november kommer det dånande bruset att avta. Då stängs luckorna återigen, och när de öppnas nästa gång är det ingen som vet.

Vill du få NSD:s nyheter från Gällivare och Kiruna direkt i ditt flöde? Gilla NSD Malmfälten på facebook. Klicka här!