– Ja, i dag smäller allt av. Då börjar sändningarna för 24 Norrbotten Malmfälten. Samtidigt delas första numret av gratistidningen Nya Kirunabladet ut. Faktiskt har de första exemplaren redan gått ut, säger Ludvig Nilsson.

Varför heter tidningen Nya Kirunabladet?

– För att Kirunabladet faktiskt fanns en gång i tiden, i början av 1900-talet. Vi blir det nya Kirunabladet, helt enkelt.

Artikelbild

Alexandra Karlsson, Ludvig Nilsson och Ulrika Westerberg ska jobba med 24 Norrbotten i Kiruna.

Berätta om tidningen!

– Den ska inte konkurrera med NSD och Kuriren. Det är en annonstidning deluxe, med lokalt material av lite mer lättsamt slag. Vi har till exempel ett stort reportage med vimmel från Jägarmilen. Tanken är att vi ska kunna bevaka nöjeslivet, med festivaler och marknader, bättre än de stora lokaltidningarna. Björn Hansson har designat den och Maria Unga har gjort ett jättejobb.

Och en helt ny TV-kanal för Malmfälten drar igång i dag?

– Ja, klockan 17 startar sändningarna. Det blir premiärfester i både Kiruna och Gällivare. Vi kommer bolla mellan två olika livesändningar.

Nervöst?

– Ja, det är det. Det är så tekniskt komplext, men allt ser ut att gå enligt planerna. Men det är en enorm satsning. Vi har anställt två videoreportrar, Ulrika Westerberg och Alexandra Karlsson. De ska jobba både i Gällivare och i Kiruna. Sedan får vi även hjälp av NSD:s och Kurirens lokalredaktörer som utbildats i rörlig bild.

Vad blir det för typ av material?

– Superlokalt nyhetsmaterial av alla olika storlekar.

Då önskar vi lycka till med både tidning och TV-kanal!

– Tack!