Polarvinternatten, som i själva verket består av en tre dagar lång festival, fortsätter att växa.

– I fjol hade vi kring 20 evenemang. I år har vi 41, berättar Urban Isaksson, kultursekreterare.

Tillsammans ska de olika aktiviteterna, konserterna och utställningarna lyfta mörkret som rått och välkomna ljusare tider. Och det hela invigs med en ljusmanifestation under fredag eftermiddag.

– Den gör vi under invigningen där elever från skolorna och allmänheten får placera ut ljuslyktor på torget. Men redan innan dess kommer Sjöparksskolans och Myranskolans högstadieelever att göra snöskulpturer under dagen.

Därefter följer flera konserter i både kyrkan och på museet, där bland annat den världskände jazztrumpisten Jan Allan samt lokala namn som Johan Airijoki uppträder.

Efter helgens festligheter kommer arbetet med att få festivalen att växa fortsätta. Visionen är ett helhetskoncept, där Gällivare, Kiruna och Jokkmokk samarbetar.

– Vi har skickat ut till de kommunerna, samt Pajala som idag inte har något vinterevenemang, om att vi vill diskutera och se hur vi kan samarbeta. Nu är Kirunas Snöfestival och vår Polarvinternatt på samma helg. Och under veckan därpå startar Jokkmokks marknad. Det här borde vi binda ihop mer, i stället för att arbeta var för sig, säger han.

Fördelarna han räknar upp av ett sådant förverkligande är bland annat vinst för näringslivet, men också ett underlättande i artistbokningar.

– Och vi skulle även kunna göra så att besökare stannar här längre och tar del av allt som finns här.