Det är genom det samiska företaget Ávki som projektet Utvecklingsnod ápmi startade i januari för att främja de kulturella och kreativa näringarna, och även locka in fler till den typen av företagande. Ett sådant steg togs under helgen, när projektet hade sin officiella kick off på Nordan­ i Malmberget.

– Projektet har varit igång sedan nyår och vi har haft en ganska lång uppstartssträcka där vi tittat på vad och hur vi ska göra. Nu behövdes en tydlig start för att få ett bra avstamp och på så sätt nå våra målgrupper, säger projektledaren Mattias Berglund.

Programmet hade många punkter, vars syfte är att inspirera befintliga och blivande företagare inom näringarna.

Artikelbild

– Vi invigde med jojk av Pávva Pittja och därefter samtal på scenen följt av olika programpunkter. Däribland en föreläsning med Milad Mohammadi som peppade unga till företagande, berättar projekt­medarbetaren Liza Påve.

Gunhild Tjikkom stod för ett av uppdragen på invigningen, nämligen en lång samisk fyrfläta som invigningstalarna fick fortsätta att fläta på uppe på scenen. Hon är själv en av dem som projektet riktar sig mot, nämligen samiska hantverkare som söker en plats där man kan få kreativt utlopp för sina idéer.

– När jag startade med hantverk så satt jag ensam hemma. Tack vare det här projektet kommer det finnas en plats att kunna komma till och sitta och arbeta och bolla idéer med andra, säger hon.

I framtiden kommer nämligen projektet att ha en lokal där hantverkare kan samlas för att arbeta, och Gunhild Tjikkom får medhåll av konstnären och hantverkaren Leila Nutti som själv arbetar med projektet:

– Jag tror det här är extra viktigt för unga som funderar på att starta eget. Det här blir ett sätt att locka in fler till att bli egna företagare. Behovet av ett sådant här projekt tror jag är stort, inte bara här utan överallt, säger hon.

Eventet må vara det första ­– men inte det sista. Event kommer att ske även i Jokkmokk och Kiruna, och framöver hoppas projektgruppen att konceptet ska sprida sig över hela Sápmi.

– Det här riktar sig främst mot övre Norrland, men förhoppningsvis skickar det ut lite kontakter över hela Sápmi och i förlängningen kan det leda till flera utvecklingsnoder, säger Mattias Berglund.

emma.eriksson@nsd.se