Det går på högvarv hela veckan i Hellnerstadions skidspår. Här har sex landslag i längdskidåkning samlats för att träna inför säsongen. Det är Polen, Kanada, USA, Sydkorea, Tjeckien och Rysslands proffsteam som är på plats. Namn som Alex Harvey, Kanada, och Lukas Bauer, Tjeckien, befinner sig ute i spåren hela veckan för att slipa formen.

– Spåren är väldigt bra för träning, det är allt vi behöver. Vi kom hit för fyra dagar sedan, för det var inte tillräckligt med snö Muonio. Här är det långa nedförsbackar och rejäla uppförsbackar, det är riktigt bra, berättar Lukas Bauer medan han tar av sig skidorna efter måndagens förmiddagspass.

Nyligen har han dragit på sig en skada efter en rullskidskrasch och bröt tummen. Nu är det oklart om han kan medverka under Gällivarepremiären till helgen.

Artikelbild

| Spårar seger. Tjeckiska herrlandslaget är på plats i Gällivare under veckan, liksom landslag från Polen, Ryssland, Sydkorea, Kanada och USA.

– Det var min plan att åka, men nu är jag inte säker. I dag är första dagen sedan jag gjorde illa mig som jag kan åka två pass. Men det är en stor chans att jag åker ändå, kanske inte med det bästa resultatet men jag måste börja någon gång, säger han.

Efter VM i Falun förra året har han bestämt sig för att säsongen blir i kombination med långlopp och kommer att fokusera en hel del på världscupen och Tour de ski.

– För alla är nog den största utmaningen i år Tour de ski och varje världscupstävling, säger han.

För Liz Stephen, USA:s damlandslag, innebär Gällivare goda minnen. Senast hon var här knep hon och stafettlaget en pallplats i världscupstävlingen år 2012. Hon tycker inte bara att spåren är perfekta, utan passade på att hylla Sverige i sin helhet.

Artikelbild

| Bröt tummen. Lukas Bauer, Tjeckien, är tillbaka efter skada men är osäker på hur det blir med Gällivarepremiären.

– Jag älskar Sverige. Jag är såklart glad över att vara amerikan, men jag känner mig som en svensk. Alla här är så snälla, och maten är supergod. Jag gillar panerad fisk med kokt potatis, berättar hon.

Tillsammans med Sophie Caldwell har hon kört runt stadion någon timme, och tränar varje dag för att komma i form inför årets säsong.

Artikelbild

| Älskar Sverige. Sophie Caldwell och Liz Stephens gillar anläggningen.

– Jag ser fram emot Ski Tour Canada i år, eftersom det är närmare hem och det betyder att familjen och vännerna kan komma och titta, säger Liz Stephen.

Stefan Nieminen, vd för SportEvent Gällivare Lapland, är lycklig över det senaste snöfallet och menar att den bästa snön i Sverige just nu finns i Gällivare.

Artikelbild

| Uppvärmning. Emily Nishikawa, Kanadas damlandslag, är i Gällivare för andra året i rad. "Det här blir första racet för i år, så det blir en bra uppvärmning för världscupen", säger hon om kommande helgens Gällivarepremiär.

– Det är helt fantastiskt att så många lag kommer hit. Även i helgen har många storsatsande klubbar varit här, och det är ett resultat på den träningsturism som vi jobbat hårt med i Gällivare. Utan den skulle november vara en död turistmånad, säger han.

På lördag startar Gällivarepremiären med ett 50-tal världscupsåkare på startlinjen.