Målet med dagens arbete i Ojavagge var att hitta svarta lådan - något som personal på plats har lyckats med.

– Det här är en stor framgång i utredningsarbetet, säger Jonas Bäckstrand, ordförande för Haverikommissionens utredning.

Svarta lådan består i själva verket av två olika lådor, en med teknisk information och en med en inspelning av allt som sagts i cockpiten.

Artikelbild

– Det är lådan med teknisk information som vi hittat, den som läser av instrumenten och motorerna, förklarar Jonas Bäckstrand.

Lådan är kraftigt demolerad och det är oklart om det går att få ut något från den, men förhoppningen är att informationen inuti ska vara intakt.

– Beroende på hur vi ska få ut informationen så skickas lådan antingen till ett laboratorium här i Sverige eller utomlands. Där används datorer och program för att få fram datan, säger Bäckstrand.

Enligt honom får man räkna med en till två veckor innan man fått fram datan ur svarta lådan, som trots namnet faktiskt är orange.

– Lådorna brukar i grova drag vara 40 centimeter långa och tio centimeter breda och höga, beskriver Bäckstrand.

Även delar av den andra lådan har hittats, men dessvärre inte minnet med själva röstinspelningen.

– Därför är de delar inte alls väsentliga. Men det är ändå bra att vi hittat dem för det ger en indikation på att resten av lådan faktiskt finns i kratern, säger Bäckstrand.

I morgon återupptas arbetet med att finna resterande delar och man hoppas då finna såväl minnet med inspelningen som kvarlevorna av de två omkomna piloterna.

Litervis med flygfotogen pumpas upp

"Det rör sig om närmare ett ton"