Det var 2012 som organisationen UFO Sverige gav sig ut på en expedition i Muddus nationalpark, till sjön Nammajaure. Ovanför sjön gjordes Sveriges säkraste UFO-observation 1980 när två fjällvandrare såg två så kallade "spökraketer" sänkas ner i vattnet.

Läs mer: Nammajaures hemlighet

2014 gjordes ett nytt försök att hitta raketerna, utan resultat. Tanken var att nya eftersökningar skulle gjorts nu under vintern, men sjukdom har försenat projektet.

– Vi har inte kommit iväg en tredje gång, men vi ska iväg och köra på isen har vi sagt. Sannolikt blir det inte förrän nästa vinter i slutet av det här året, säger Clas Svahn, UFO Sverige.

Se dokumentären här!

På torsdag sänds dokumentären om expeditionerna på SVT. Tidigare har den visats på en rad filmfestivaler i Europa. Enligt Clas Svahn har mottagandet varit bra.

– I september gick den på en internationell filmfestival i Köpenhamn, men nu är det första gången den går för en bred allmänhet, säger han.

– Det har varit väldigt positivt. Många har mailat mig och skrivit att det är en varm och sympatisk film.

Läs mer: UFO-jakten återupptas

Försvaret har själva utrett raketobservationen. Fjällvandrarna har förhörts och helikopterflygningar gjorts. UFO Sveriges tidigare dykningar har försvårats av det grumliga vattnet och man har därför övergått till försök med markradar från isen.

Läs mer: "Det verkar vara ett föremål"