Hårdare regler för vårdgarantin – taxi ingår inte i Stockholm

Den kom som en chock för henne, Region Norrbottens åtstramning av sjukresor med taxi. 
– Det som förr var gratis kostar mig nu 880 kronor – enkel väg, säger en besviken Britt-Helene Larsson i Gammelstad.

Britt-Helene Larsson gläds åt att få hjälp via vårdgarantin men finner det märkligt hur olika sjukresor räknas. "Här hemma får jag sjuktaxi, men i Stockholm gills det inte. Jag har ju lika svaga ben där som här", säger hon som varit ned två vändor till klink i Stockholm i vinter, detta inför operation av sin fot.

Britt-Helene Larsson gläds åt att få hjälp via vårdgarantin men finner det märkligt hur olika sjukresor räknas. "Här hemma får jag sjuktaxi, men i Stockholm gills det inte. Jag har ju lika svaga ben där som här", säger hon som varit ned två vändor till klink i Stockholm i vinter, detta inför operation av sin fot.

Foto: Viktoria Berglund

Gammelstad2025-03-18 00:01

Hon möter oss barfota. Strumpor och skor gör för ont över de svullna lederna, så det undviker hon helst. Den ständiga värken sedan fallet ute vid postlådan en marsmorgon för sju år sedan tär svårt på henne.

– Jag kan stå och gå lite grann, men knä och fot gör så ont att jag till exempel aldrig klarar en hel runda på Coop utan att sätta mig ned, säger Britt-Helene Larsson, 78.

När Region Norrbotten menat att amputering är enda sättet få bort hennes värk kom en klinik i Stockholm fram till att steloperation skulle vara en bättre lösning.  

– Jag blev så glad och har hunnit vara nere två svängar nu. Nästa gång blir det operation. 

undefined
"Det är helt fruktansvärt hur det blivit med vården här uppe. Betala folk rejält nu och se till att få arbetslag upp hit, det här håller inte", säger Britt-Helene Larsson.

 

undefined
Det var foten som tog den hårda smällen, den där morgonen för sju år sedan då hon föll illa vid postlådan. "Sedan har jag snedbelastat så att höger knä blivit helt paj nu. Så båda benen värker och är svullna", berättar Britt-Helene Larsson.

Vårdgarantin gjorde det tidigare möjligt att få behandling och resor i en annan region fullt betalda, men sedan 1 februari i år har Region Norrbotten skärpt kraven på medicinska intyg om man vill ta sig till sin vårdinrättning i taxi.  

– Det är så konstigt att här hemifrån hämtar en taxi mig och kör mig till Kallax och det kostar mig inget, men i Stockholm ska jag plötsligt klara mig. Jag tar mig ju inte ens genom själva Arlanda utan assistans. Att jag skulle ta tåg, tunnelbana och sen buss för att ta mig till kliniken är omöjligt. Så det har blivit taxi, och det kostar 880 kronor för mig enkel väg.

På det kan det tillkomma resor till röntgen vilken görs på annat ställe än kliniken, och då tickar taxametern iväg ytterligare. Så, att ta sig till och från kliniken går på över 2000 kronor varje gång. 

– Det är sedan länge bestämt att resor ska ske med billigaste färdsättet, i Stockholm blir det ju då buss eller tåg. Och kan man inte det får man själv bekosta taxiresan, säger Lena Lindbäck, utredare på vårdgarantienheten vid Region Norrbotten.

En patient vi träffat blev väldigt förvånad över ändringen och känner sig maktlös då kroppen inte bär och taxi blir för dyrt. Vilka reaktioner möts ni av efter förändringen?

– Det är klart att patienterna inte tycker om det här, men man kan kontakta mottagningen som man fått sin remiss ifrån och kolla om det kan skrivas ut ett särskilt intyg om att medicinska skäl föreligger. Då kan taxiresan ingå.

undefined
Det blir många timmar i sittande läge om dagarna när benen inte bär. "Då är det tur man har stickningen", säger Britt-Helene Larsson.

 

undefined
Britt-Helene Larsson känner sig besviken på vården i Norrbotten.

Den informationen har inte nått Britt-Helene Larsson.

– Då ska jag ringa min hälsocentral imorgon. Det känns lite synd att klaga när vi nu erbjuds få hjälp på andra ställen än här, men jag kände jag ville uppmärksamma det här för som pensionär har man inte så stora marginaler. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!