Känd tv-kock i Luleå: "Det blir gurpi"

Det sista avsnittet av säsong tre i den internationella tv-serien Nordic Coockery spelas i dagarna in i Norrbotten. "Jag vet inte något från ren som inte är gott", säger tv-kocken Tareq Taylor.

Miljö. Tv-kocken Tareq Taylor berättar att han fick ta emot en fin låda med specialiteter när han kom till Norrbotten. ”Jag ska försöka peta in lite från den”, ­säger han apropå den matlagning som väntar. Här guidas han av Jennifer Wikström. Den liggande fotografen heter Andreas Truedsson.

Miljö. Tv-kocken Tareq Taylor berättar att han fick ta emot en fin låda med specialiteter när han kom till Norrbotten. ”Jag ska försöka peta in lite från den”, ­säger han apropå den matlagning som väntar. Här guidas han av Jennifer Wikström. Den liggande fotografen heter Andreas Truedsson.

Foto: Kurt Engström

Gammelstad2015-02-24 17:37

Genom internationella Tv-networks som BBC, Asian Food Channel, Fox, SBS Australia etcetera sänds programserien i över 110 länder.

I Gammelstad fick tv-teamet en lite försmak av vårvintern. En årstid som ligger norrbottningarna varmt om hjärtat.

Vad skulle du ta med dig på en sådan utflykt?

– Rökt renkött, kaffe, kanske lite kaffeost och lite gurpi, det tycker jag om, säger han och prisar den rena smaken som finns i ren.

Han drar sig till minnes besöket i Jokkmokk för två år sedan då han fick äta "fantastisk renkok".

– Jag har svårt att tänka mig något på det djuret som inte smakar underbart gott.

Åsikterna är många om hur renkött ska kryddadas. Vad tycker du?

– Ren är ett tillåtande kött, men jag tycker att man ska göra renen till huvudperson och krydda sparsamt – bara salt. Jag brukar krydda tillbehöret, säger Tareq Taylor och tillägger att han brukar krydda färsrätter.

Han säger också att det går att väva in mycket från naturen – lav, svamp, lingon och hjortron – och få ett fantastiskt resultat.

– Suovas, riktig suovas, är en stor favorit. Det har jag alltid i frysen.

Efter inspelningen av miljön i Gammelstads kyrkby väntar matlagning i skärgården.

– Det blir gurpi och så ska vi försöka få tag i harr. Sedan blir det siklöja och något mer av ren.

– Jag har fått många smaksensationer här, säger han och nämner än en gång resan till Jokkmokk som han beskriver som den viktigaste matresan han gjort i sitt liv.

Gurpi

Gurpi görs på malet renkött som saltas, kryddas lätt. Sedan lindas köttet in i magfett från renen. Därefter kallröks gurpin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om